На море преди половин век

Преди 53 години Кореспонденция от Несебър, озаглавена „По пътищата и летовищата на Черноморието”, публикувана на 19 август 1959 г. на в. „Отечествен фронт” ни връща преди повече от половин век назад във времето, давайки ни представа за това, как се е развивал тогава туризмът в най-големия ни комплекс Слънчев бряг:
„Влаковете, самолетите и параходите, които превозват летовници за нашите черноморски курорти, тези дни са препълнени. Черноморското лято е в разгара си – сега слънцето е най-силно, морето – най-топло, пясъците – най-горещи. Всичките 2400 (!) легла във великолепните хотели на „Слънчев бряг” са заети от чужденци и българи. В двата профсъюзни почивни дома от месец май досега са летували над три хиляди работници и служители, а в почивния дом за трудещите се селяни са се отморили за същия период 1400 кооператори и кооператорки.

Големи групи от екскурзианти – работници и кооператори, непрекъснато минават по Черноморското крайбрежие. По пътищата към курортите ежедневно се придвижват по 700-800 превозни средства с летовници. Само в един неделен ден са преброени 140 камиона от Ямболски окръг с по 25 кооператори, дошли до Несебър. Общо движението по пътищата в окръга е около десет пъти по-голямо това лято в сравнение с миналото.
Голямото оживление в черноморските курорти е ярък показател за нарасналото благосъстояние на трудещите се в нашата страна”.
С днешна дата може да се направи сравнение как чудовищно се е разраснал този наш култов курорт. Същият брой на ежедневника ни пренася и във Варна:

„С всяка изминала година Варна става все по-голяма и по-хубава, славата й на прочут морски курорт отдавна прескочи пределите на Родината. Ръководителите в града насочват силите на трудещите се към все по-доброто благоустрояване и разхубавяване на Варна. За да увлече в тази благородна надпревара колкото се може повече трудещи се и особено жените, градският комитет на Отечествения фронт организира изложба на цветя и декоративни храсти в салона на Клуба на културните жени. Варненци и летовници, които посещават изложбата, се любуват на красивите цветя – цикламата, примулата, фуксията, пеларгониума, хортензията и др. и на различните видове декоративни храсти”.

И още една курортна новина:
„Започва да излиза ново илюстровано многоцветно списание „Български курорти”. В научнопопулярни статии, пътеписи, стихове, разкази, снимки и илюстрации списанието ще популяризира на български, руски, немски и английски език нашите морски, планински и балнеолечебни курорти. Наред с другите материали във всеки брой ще бъдат помествани репродукции от наши и чужди художници, съвети на лекаря във връзка с почивката и курортното лечение, мода, хумор и др.”

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card