Откриха останките на кораба A.J. Goddard

windlass-anchor-a-j-goddard_11634_600x450

В Канада откриха останките на кораба A.J. Goddard, потънал през 1901 година. Кораба е открит в езерото Лаберж на река Юкон. Според специалистите тази находка е най-добре съхранения кораб от времето на Златната треска в Аляска. Подводния археолог Джеймс Делгадо разказва, че кораба се е съхранил в отлично състояние.

На борда му са били открити куртка и ботуши на някои от членовете на екипажа, а край парния котел са открити дърва. Доброто съхранение е свързано с това, че корпуса на кораба е метален.

По данни на археолозите, кораба е построен през 1897 година от компания от Сиатъл. Предполага се, че кораба е превозвал товари за златотърсачите и е функционирал и като плаваща работилница и ковачница. На борда са открити множество инструменти и наковалня.

Археолозите предполагат, че кораба е превозвал и пътници, авантюристи – обладани от Златната треска. През този период по река Юкон са плавали около 260 такива параходи.

Според материали на вестниците от този период, в резултат на корабокрушението на “A.J. Goddard” са загинали трима членове на екипажа, в това число капитана и готвача. Двама са успели да се спасят. От брега са били забелязани от ловец, който им помогнал да се спасят.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card