Хавай – най-голямата островна верига в света

Хавай е най-отдалечената островна верига в света. Всъщност, Хавайският архипелаг се намира в Централния Пасифик – 2390 мили (3850 км) от Калифорния и 3850 мили (6195 км) от Япония. Преди познати като Сандвичеви острови (Сендуич Айлъндс), Хавайските острови се простират на разстояние от 1523 мили (2451 км) от Биг Айлънд в Хавай, на югоизток, до Атол Куре, на северозапад. Това прави Хавай също най-голямата островна верига в света.

Щатът Хавай е наречен на най-големия от островите, който е два пъти по-голям от всички други главни острови, взети заедно. Главните хавайски острови са Оаху, със столицата на щата – Хонолулу, Хавай (Биг Айлънд), Мауи, Кауай, Молокай, Ланай, Ниихау и Кахоолале.

Те са разположени в югозападния край на островната верига. По посока северозапад има още 124 необитаеми острова, рифове и атоли, които обединено се наричат Северозападни Хавайски острови. Най-високите планини са разположени на Биг Айлънд. Мауна Кеа се издига на 13796 фута (4205 м) и Мауна Лоа – на 13679 фута (4169 м) над морското равнище.

Хавай е на 43-то място по големина от 50-те щата в САЩ, преди Роуд Айлънд, Делауеър, Кънектикът, Ню Джърси, Ню Хемпшир, Върмънт и Масачузетс.
Общата площ на Хавай е 6423 квадратни мили (16635 кв. км) и по-голямата част от тях – 4508 квадратни мили (11675 кв. км) са покрити с вода.

Общата дължина на бреговата линия е 750 мили (1207 км). На Хавай няма много реки, но най-дългата река е Кауконахуа Стрийм в Оаху, която е 33 мили (53 км) на дължина. Въпреки че на Хавай няма много реки, на островите има много водопади.

Най-високият водопад е Кахива, 1750-футовата (533 м) каскада на Молокай. Хавайските острови са истински тропически рай. Голяма заслуга за това имат чистите плажове, зашеметяващите залези, красивите водопади и рифове изобилстващи от пъстри рибки.

Всеки който е бил на Хавайските острови знае ,че те са различни, неповторими, специални и незабравими. С какво тези острови превъзхождат останалата част от света? Това е местната култура, неповторимата Хавайска култура. Тя е изпълнена с впечатляващи обичаи, музика, легенди, традиции и ценности.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card