Растителни и животински фосили

Калта не балсамира живите същества така както смолата… но дори и тя може да запази голям брой същества, ако е натрупана по подходящ начин. Това трябва да стане бързо. Преди плътта и мускулите на съществото да се разложат… което може да доведе до разделяне на костите от скелета. Колкото повече се утаява калта на дъното… толкова повече се сплесква тялото на съществото под нея. По този начин тя спира достъпа на въздух до съществото… което няма да доведе до разлагане на плътта.

Но дори и да се разложи тялото, в калта могат да останат костите и люспите на животното… и когато аргилитът се почисти, в него може да се открие добре запазен фосил… в който може да се види целият скелет на запазеното същество.

Така че ако откриете парчета пясъчник, аргилит или варовик… които навремето са се намирали на дъното на морето… има голяма вероятност да откриете и фосили в тях. Понякога учените откриват фосили не само на животни, но и на растения.

Преди около 220 милиона години… тези трупи са били на дървета от голяма иглолистна гора… в тази част на Аризона, САЩ. След смъртта си, тези дървета са паднали в реката… и трупите им са били погребани под дебел слой пясък и кал. И макар че сега те изглеждат като дърво, те всъщност са камъни.

Поради това, че сега те са се превърнали в камъни… тези трупи са се разпаднали на по-малки парчета, все едно са били рязани с трион. Кората на дървото е изцяло запазена… като по този начин могат да се видят местата, от които едно време са излизали клоните на дървото.

Самата дървесина се е превърнала в минерал, наречен кварц. Но по него ние все още можем да видим пръстените на дървото. По този начин ние можем да изчислим на колко години е било дървото преди да падне във водата.

Тези фосили всъщност толкова добре са запазили чертите на дърветата… че ботаниците могат с голяма точност да определят от кой вид са тези дървета. Това са били кипариси, които са растяли в тресавище. А на 1500 мили източно оттук все още има кипариси… които растат по бреговете на Флорида и Луизиана.

Тези гори дават добра представа за това, какви дървета са растяли тук… преди милиони години. Но иглолистните дървета не са били първите дървета на Земята. Преди 150 милиона години на Земята е имало най-различни видове дървета. Тези дървета, които приличат на хвощ, са растяли в тресавища по крайбрежието.

Понякога нивото на морето се е вдигало… и то е донасяло в тресавища тонове пясък и кал… които са се утаявали в основите на дърветата, убивайки ги по този начин. Кората на тези дървета, например, е била много твърда… но самата дървесина е била много мека, поради което те са изгнивали много бързо.

Колкото повече са се разлагали тези дървета, толкова повече пясък се е натрупвал в тях. Но кората им се е запазвала много по-дълго… като по този начин пясъкът се е натрупвал на мястото на меката дървесина.

След милиони години пясъкът се е превърнал в пясъчник… който под въздействието на хората е започнал да се чупи… откривайки тези забележителни фосили.

Макар че самата дървесина е напълно изчезнала… и от самите дървета всъщност нищо не е останало… тези фосили все пак ни дават представа каква е била гората тук преди 350 милиона години. Днес тук се намира град Глазгоу.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card