Фиорд Хардангер

В Норвегия законът позволява свободно движение из страната. Всеки норвежец може да премине страната си надлъж и шир без никакви ограничения. На юг от Берген е разположен фиорда Хардангер, който често се споменава в древните скандинавски приказки и легенди. Едвард Григ тук черпил вдъхновение за произведенията си. Тук той се запознал и с традиционния народен инструмент хардингфеле.

Наричат го още и “цигулката на Хардангер”. По тези места растат половин милион плодни дървета, което е необикновен дар на природата, като се има предвид тукашния климат. “Розендал” е единствената магнатска волност в Норвегия.

В тази резиденция от 17-ти век са живели датски барони. На остров Мостерьой, на север от Ставангер, има манастир. Това е най-старото запазено в Норвегия абатство.

Било е построено през 18-ти век, на мястото на бившето седалище на краля на викингите Харалд I Красивата коса. По време на неговото управление, в Мостерьой се появили християнски мисионери от Франция, Англия и Дания.

Тук се случили много важни исторически събития. През 872-ра год. крал Харалд Красивата коса удържал победа в битката при Хафрсфиорд, благодарение на която той обединил норвежките племена. За битката напомня паметник, изобразяващ три големи меча.

А заливът, свидетел на великата битка, днес е известно място за къпане. Петък вечер в Ставангер. Сякаш е подходящ момент да се опита норвежката бира. Но внимателно! Цената на една халба в пъб или ресторант може да ни струва 10-11, даже близо 20 евро.

Ставангер е живял и живее за сметка на морските си богатства. Някога това били рибата и морските продукти, днес е нефтът, чието огромно находище е било открито в Северно море в края на 60-те години на 20-ти век.

Макар 100-годишният град и да е запазил историческото си лице, и добивът на нефт му е оказал някакво влияние. Във всеки случай, в тесния му център, над който се издига една от най-старите в Норвегия катедрали, цари привичен покой, който напълно устройва туристите.

Жителите на града следят състоянието на къщите си, построени още в 17-ти век. Но трудно могат да се открият следите на времето в пристанището на Ставангер. От началото на нефтения бум то се е променило до неузнаваемост.

Днес Норвегия е призната нефтена държава, която влиза в списъка на най-големите износители на тази суровина. Като символично начало на ерата на благоденствието може да се смята датата 24.10.1969-та год.

В този ден бил открит 32-ят кладенец, подаряващ на норвежците нефт. Всичките, открити преди това, били на 2 хил. м дълбочина и не оправдали прогнозите. Само веднъж учените се зарадвали на неочаквано откритие.

Сондата влязла направо в скелета на гигантско, праисторическо морско животно. На изток от Ставангер се намира още една туристическа забележителност. Над Лизефиорд се издига 600-метровата скала Прекенстолен.

За да се изкачим до върха й са необходими поне 3 часа и много енергия. Оттук не е далеч до нос Линдеснес, най-южната точка на Норвегия. Старият фар.

Ако влезем вътре в определено време, ще можем да видим уникална гледка: светлината на залязващото слънце, отразена в огромна лупа. А още по-удивителна е топлата слънчева светлина в средата на нощта.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card