Град Берген

Сватбена церемония в традиционен стил, това е нещо типично за Норвегия. Норвежците се гордеят с културата си и внимателно пазят древните си обичаи. През 17-ти век в Норвегия се разпространило религиозното течение “пиетизъм”. Може би благодарение на това протестантско учение пестеливостта станала нещо типично за норвежците. Едвард Григ не веднъж повтарял, че за да твори са му е необходими покой и пейзажи от дивата природа.

В тази къщичка, в подножието на планините, той намерил и двете. Тук се криел от света, за да създава своите музикални шедьоври. Потомците му оставили всичко, както си е било, даже сонатата на Бетовен върху стола. Дребничкият Григ седял върху нея, за да му е по-удобно като свири.

На върха на планината е вилата, в която композиторът, заедно с жена си, прекарал по-голямата част от живота си. Норвежците са задължени на композитора за това, че към момента на установяване на младата им държава погледите на цяла Европа се насочили към нея.

Прочутият си концерт за пиано и оркестър Григ написал, когато бил 25 годишен. Духът на тази епоха е все още жив в стария Берген. Слънчев ден в началото на лятото. В такова време е грях да си седиш вкъщи. Особено тук, в най-дъждовния град на Норвегия, където вали дъжд средно в 300 дни от годината.

Берген е втори по броя на жителите норвежки град. Тук живеят повече от 200 хил. души. В течение на много години Берген се състезава с Осло за званието “културен център на страната”. А по времето на разцвета на Ханзата, 13-16-ти век, Берген бил най-големият град в Норвегия. Къщите тук са принадлежали на търговци.

Те имали достатъчно пари, но заради строгите противопожарни правила те не можели да отопляват жилищата си дори и през зимата. Ако не се броят няколкото смъртни случая от студ, то търговците живеели привилегировано. Те били освободени от военни задължения и не плащали данъци. И веднъж съгражданите им изгонили търговците от града.

Това, рано или късно, трябвало да се случи. Жителите на Берген са твърде патриотични. При това те смятат, че техният град е най-космополитното място в Норвегия. За доказателство може да послужи музикалната арена на Берген. Мрачна, дъждовна утрин на рибния пазар.

Въздухът мирише на сол и, разбира се, на риба: скумрии, сьомги, херинги и морски раци очакват купувачите. Някога с най-голяма популярност тук се ползувала рибата треска. Понеже задълго се запазва свежа, преди няколкостотин години тя била главната износна стока на Норвегия.

Търговията с треска станала една от причините за появяването на търговците на Ханзата в Скандинавия. Както е известно, най-вкусна е тази риба, която си хванал сам. Така мислят и норвежците. За характера на норвежците е казано много в пътните бележки на един английски пътешественик от 19-ти век.

Норвежците са родени скитници. Благодарение на това те знаят много повече за своята родина, отколкото средностатистическият британец за Англия. В пътешествието намираш знание. Норвежците реализират този афоризъм в ежедневния си живот.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card