Племето Везо, морски номади

В делтата Бецибока водолазите на Кусто откриват плодородната почва, изтръгната от земите на Мадагаскар. Унищожаването на гората води до ерозия на почвата, което причинява честа суша. Намалява водата за напояване на земеделските култури и питейната вода. В Анакао нарастващото население е лишено от жизнено важната течност – чиста вода от реки, от извори, от езера или кладенци.

Два, три, понякога четири пъти на ден жените и децата дълбаят дупки в пясъка, за да извадят кофа горчива вода, която трябва да им бъде достатъчна. И всяка дупка трябва да бъде веднага запълнена, за да бъде изровена по-късно, понякога даже в същия ден.

Тази вода, която пясъкът неохотно дава, не е здравословна и не е добра за пиене но тази оскъдица има и други последствия. Както в повечето страни, момчетата са тези, които ходят на училище. Момичетата прекарват своето детство да ровят земята или да носят вода от далече.

Водата, тази чудотворна течност, падаща от небето! Ние от Севера и Запада си мислим, че ни се полага, както въздуха, който дишаме, но в две трети от света липсата на питейна вода е тази, която заплашва условията на живот на жените, която разпространява невежеството и детските болести.

Доктор Соланж Мариано изказва съжаление за бедната хигиена. Да ви кажа, децата под 2 години получават диария от тази вода. Защото не е питейна. Нека си отворим очите, нека си отворим сърцата – Мадагаскар не е най-трагичният пример за това бедствие, което поразява Африка, Хаити, Перу, Бангладеш…

Днес повече от 1 милиард, повече от 1000 милиона души са лишени от питейна вода. Милиони неуки момиченца се превръщат в стока-собственост на мъжкаря. Милиони деца страдат от инфекции, понякога много тежки и някои остават слепи или инвалиди.

Морското вълнение се разбива в южните брегове на Мадагаскар и кара водолазите на Кусто да мечтаят. В морето край Анакао модерните рибарски мрежи дълги 400 м, опъвани от рибари в оскъдна екипировка, изместват постепенно традиционните мрежи, по-малки, изплетени от влакна на баобаб, накичени с миди.

Риболовът е обилен и разнообразен. Тук минават пасажи аншоа, а и скалните риби не са за пренебрегване. Племето везо е единственото рибарско племе в Мадагаскар. За малгашите океанът е табу, всичко което идва от него, е подозрително.

Везо са морски номади. Те притежават 400 лодки и следват рибните пасажи. Малгашите ги пренебрегват, с изключение на една етническа група, живееща в съседство, с които разменят стока – 1 кг риба за 0,5 кг ориз или 3 кофи прясна вода.

Те са много бедни, но в целия юг на Мадагаскар те са единствените, които не познават глада. За везо морето не е табу. То е извор на живот, веселие, здраве и надежда.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card