Град Гейрангер

“На Гейрангер не му трябва пастор, тъй като тук проповядва самата природа без никакви посредници.” Така казал някога Бьорнсон. Наистина, тук майката-природа така сияе от красота и божествено достолепие, както никъде другаде в страната на фиордите. Огромните водопади, наречени “Седемте сестри”, се спускат почти отвесно от скалите, където преди няколко десетилетия имало селски къщи.

Градчето Гейрангер се е разположило на брега на едноименния фиорд, който е един от най-живописните и посещаеми. Великолепният пейзаж на фиорда се разкрива от планината Далсниба, чиято височина е 1500 метра. За съжаление времето не всякога е благосклонно към идващите тук туристи.

Панорамната площадка на Далсниба е задължителна точка във всяка екскурзия. До тук може да се дойде с автомобил. Скоро се чувстваме като на паркинга на супермаркет. Но за щастие, нещо друго ни привлича вниманието. Норвегия станала интересна за туристите още в началото на миналия век.

Днес от цял свят тук идват гости, затъжени по девствената природа. Най-много харесвам групите от Япония, казва един норвежки екскурзовод. Японците се движат заедно и са много дисциплинирани. Норвежците нямат нищо против чуждестранните гости. Те правят страната по-богата.

Възможността да покарат ски е истински празник за жителите от южните страни. Първите селища възникнали в западната част на Норвегия преди 10 хиляди години, в края на последния ледников период. Предците на съвременните жители ловували северни елени и със затоплянето на климата отивали все по- на север.

Климатичните изменения довели до развитие на селското стопанство. За 3,5 хил. год. пр. н.е. хората избрали уседнал начин на живот и започнали да обработват земята. Скални рисунки показват, че ските още тогава били използвани като транспортно средство.

А пътешествениците, които обичат да опитват кухнята на разни страни, има какво да хапнат. Собствениците на ресторанти и хотели са убедени, че норвежкото кулинарно изкуство по нищо не отстъпва на другите. В норвежката кухня виното, естествено, се сервира към рибните блюда, особено с известните специалитети от сьомга.

Рибите в тази чиния никога не са виждали истинско море. Те са специално развъдени, но това изобщо не се е отразило на вкуса им. В природата сьомга се среща все по-рядко. Затова и съответните ястия са по-скъпи. Друго вкусно, което си заслужава да се опита, е херинга в зеленчуков сос. Много вкусни са и разни пушени продукти със зарзават.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card