Олесун-най-голямото рибарско пристанище на Норвегия

Град Олесун се намира в провинция Мьор о Румсдал. Корените на историята му тръгват от Средновековието, когато от този регион се заинтересувал всемогъщият Ханзейски съюз. Днес тук се намира най-голямото рибарско пристанище на Норвегия. През 1904-та год. силен пожар унищожил почти целия град. На помощ дошъл германският император Вилхелм II като изпратил четири кораба с предмети от първа необходимост и строителни материали.

След три години нищо не напомняло за пожара. Градът сияел с нов блясък. Наново построеният Олесун се превърнал в най-северната крепост на стила Арт Нуово, наричан още и стил Модерн в архитектурата. Плавните линии и богатите орнаменти, съчетани с естетичните северни постройки образуват оригинална и неочаквано хармонична композиция.

Разнородността на местната архитектура навежда на размисъл: какво, всъщност, е най-типичното за Норвегия и норвежците? Със сигурност може да се каже, че те са естествени и тясно свързани с природата. А зад всичко това? Може би стремеж към хармония във всичко.

Съвременните потомци на викингите са яростни защитници на демокрацията, свободата и равенството за всички. И още една неизкоренима норвежка черта: любов към всякакви шапки, барети и качулки. За нас това е елемент от местния колорит, но за много норвежки психолози е предмет на важни научни изследвания.

Зигмунд Фройд може да се гордее с колегите си. Повечето от тях смятат, че традицията да се покрива главата говори за подсъзнателно желание да се изолират от външния свят. Макар това твърдение да е доста съмнително, сякаш има нещо вярно в него.

Действително норвежците създават впечатление за тихи, неподдаващи се на лудия ритъм на съвременния живот хора. Всеки норвежец е преди всичко човек и след това шофьор, чиновник или продавач на зеленчуци. Впрочем, да кажем за зеленчуците: Доматите са любимо лакомство за норвежците, така както сиренето за французите.

Но топлолюбивият зеленчук трудно зрее на оскъдните слънчеви лъчи в Северна Европа. На помощ идва съвременната техника. В изкуствено осветяваните парници се отглеждат няколко десетки хиляди тона зеленчуци годишно.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card