Град Трондхейм, трети по големина в Норвегия

Време за духовете в Трондхайм. В средновековна крепост точно в полунощ започва рок-концерт. Либретото на рок-операта “Магьосница” е на база истински исторически събития. Следващата сутрин на брега на реката ни очаква развлечение от друг вид. В центъра на Трондхейм, трети по големина град в Норвегия, имаме шанс да хванем великолепна сьомга.

В Средновековието този романтичен стар град бил място за народни събрания и съдебни процеси. До 16-ти век градът се наричал Нидарос и бил основан през 997-ма год. от крал Олав l Трьогвасон. Нидарос станал първата столица на държавата на викингите.

В 1526-та год. тихият Трондхайм бил разтърсен от вълната на Реформацията. В 1681-ва год. силен пожар унищожил старинната част на града. За съжаление пострадала и чудесната катедрала от 16-ти век, в която приели короната три кралици и седем краля, в това число и Олав ll Светецът.

Тук в течение на много векове са правели поклонения, идвали са посетители от най-далечни страни. Крайбрежието на Трондхейм е невероятно живописно. На езика на викингите името на страната се превежда като “път на север”.

Зад полярния кръг се е разпрострял архипелага на Лафотенските острови. Високите по хиляда метра отвесни скали тук се издигат направо от студеното море. Малкото градче Сволвер дълго време било едно от любимите места на художниците-пейзажисти.

И гледайки тези пейзажи, разбираме защо. Празник за очите ни е вълшебната светлина в небето. На тази географска ширина слънцето не залязва повече от 60 дена. От края на месец май до края на месец юли то залива местността с непривично сияние.

Остров Вествьоге е известен с белите си пясъчни плажове. Топлото течение Гълфстрийм прави лятото тук доста приятно, макар понякога студеният вятър да разваля времето. Жителите на Лафотенските острови живеят от морето.

Най-богатите улови на риба са през първите четири месеца от годината. По това време за хвърляне на хайвера идват огромни пасажи риба треска. По време на сезона много от рибарите живеят в дървени наколни бараки, които след края на улова, отдават на туристи.

Преди 900 години крал Ойвинд заповядал тук да бъдат построени първите къщи за рибарите. Вождът на викингите разбирал, че риболовът може да носи добри доходи на държавата. Но помощта за рибарите не била безкористна. За топло и сухо жилище кралят вземал “данък пушена треска”.

В последните 50 години уловът намалял, но всеки сезон от крайбрежието на Лафотенските острови в морето отиват 4 хил. кораба, които добиват 50 хил. тона треска. Значението на норвежкия флот е очевидно. Заслужава си да се погледне картата: Норвегия има крайбрежна ивица 1600 км.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card