Планините Йотунхаймен в Норвегия

Отправяме се на север. Интересно, откъде са тези велосипедисти? С всяка минута стават все повече. Изглеждат сякаш някак необичайно, но за норвежците тук няма нищо удивително. Станахме свидетели на най-големите колоездачни надбягвания. Трасето се е разпростряло на почти 550 км от Трондхейм до Осло. Всяка година в надпреварата вземат участие около 7 хиляди любители-велосипедисти.

Норвежците обичат спорта и създават всякакви условия за занимание с него. Имат стотици стадиони и спортни зали, а сезонът няма особено значение. Както в повечето европейски страни, футболът е спорт №1. В страната има повече от 1800 футболни клуба, обединяващи 250 хил. играчи.

Тук са много популярни и различни индивидуални видове спорт. Планинските реки, които в Норвегия не са малко, създават идеални условия за рафтинг. Бързото течение на река Шоа отправя смело предизвикателство на любителите на този вид спорт. Ранно утро в Гендесхайм.

Изглежда като че ли не всички ще успеят днес да отидат в Миморуба, изходна точка за планински екскурзии. Но да не се разстройваме преждевременно. Норвежците са известни с гостоприемството си и непременно ще се погрижат за неуспелите да се наместят на палубата.

И наистина, макар и да го няма в разписанието, след няколко минути идва още едно корабче. Пътуването по езерото Гьонде е началото на голямо приключение. Пред нас са планините Йотунхаймен. Те са “покривът” на Норвегия. Повече от 200 върха се вдигат на 2 хил. метра над морското равнище.

Да посади дърво, да построи къща, да роди син. В задължителния списък от жизнени цели на истинския норвежец има и още една задача – да покори тези планини. Тясната и отвесна страна на планината Бессагьон предизвиква у нас, чуждите в страната на фиордите, страх пред изкачването.

Едвард Григ написал за любимата планина на норвежците: “Едва съм помислил, че отново мога да бъда в този прекрасен планински свят треперя от радост и вълнение, сякаш изведнъж съм чул деветата симфония на Бетовен.”

Заради разтеглеността си по географска ширина, в Норвегия има доста разнообразен климат. В южната част на страната той е умерено топъл, в средната и северната част той е умерено студен, преминаващ по североизточната граница и във високите планини в субполярен.

По крайбрежието климатът се омекотява от топлото течение Гълфстрийм. +7 С и ситен дъжд. Това също е норвежко лято. Градчето Рьорес е разположено зад 62-я паралел. Това някога миньорско селище, през 1980-та година е било включено в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО.

Престижният списък на ЮНЕСКО включва няколко десетки имена. В него Рьорес е включен заедно с египетските пирамиди и Версай. “Сиир”, така жителите наричат местната църква, построена в 1784-та год. Тази дума означава “украшение, гордост”.

Тя е забележителност на града. От Рьорес пътят ни води на север. Този регион никога не е бил гъсто населен. Но от някое време още повече опустял. Както много европейски страни, Норвегия също се е сблъскала с проблема за миграцията на населението от селските местности към града.

Жаждата на норвежците да пътуват е в кръвта им. Първото велико преселение на народите докоснало тази страна преди около 3 хил. години. Тогава викингите открили Исландия и Гренландия.

Доколкото по това време климатът бил по-топъл, а островите по-зелени, перспективата за по-добър живот отправила скандинавците в търсене на по-добра участ. Чужденецът няма какво да губи.

Днес е трудно да си представим, но в течение на стотици години Норвегия била едно от най-бедните места на Европа. Към 1910-та год. около 400 хил. норвежци, почти 1/4 от населението, се преселили в Америка.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card