Норвежката култура

Музеите са за всички, те трябва да учат и възпитават. Затова експонатите трябва да бъдат изложени така, че да са разбираеми и никой от посетителите да не скучае. Такива били възгледите на Сандвиг за музейното дело. И именно такъв е създаден и самият скансен. Гостите се чувствуват така, сякаш са се пренесли няколко века назад във времето. Норвежката култура е доста по-затворена от тази на скандинавските й съседи.

В далечния север, в скритите планински долини, било по-лесно да се противостои на чуждо влияние и да се съхрани националната самобитност. За образа на народа много могат да разкажат неговите герои. Един от най-известните персонажи е селският лъжец Пер Гюнт /или Гинт/. Според местната легенда, той е живял в старинен дом.

А според туристическото бюро в градчето Винстeр, този норвежки герой е живял тук. Стопанинът на старинния дом не иска и да чува за това. Омръзнали са му сплетните за месторождението на Пер Гюнт. Следите на този знаменит литературен герой ни водят в планината Рондане.

Всичко сочи, че символът на Норвегия живял в 18-ти век и точно тук. Пер Гюнт бил прославен от разказвачите на приказки още преди Хенрик Ибсен да го направи главен герой в своята драматична поема. У Ибсен Пер Гюнт е селянин, който е готов да даде всичко, за да се изпълнят желанията му.

Музиката към драмата написал по молба на Ибсен, именитият му съотечественик Едвард Григ. Отначало той приел тази молба без ентусиазъм, но сюитата “Пер Гюнт” донесла на автора широка известност.
Музиката подчертава възхитителната и тайнствена атмосфера на норвежката народна приказка. В представите на норвежците много векове е имало тролове и джуджета.

Ибсен добавил митология в историята за Пер Гюнд. Героят на Ибсен съвсем не е образец на добродетел. Отхвърлил любовта на благородната Солвейг, с всеки изминат ден той губи доброто, което имал в себе си. Той се впуска в странствуване, лъже, преговаря със страшни тролове.

Призивът на умиращата му майка му спасява живота. Пер се завръща в родината си като посивял старец, но Солвейг, зарадвана, го разпознава. На скитника му се появява шанс да си върне загубеното.

Музиката на Едвард Григ прилича на пътуване из норвежките фиорди, казал приятелят му Бьорнстерне Бьорнсон, който е писател, поет и драматург, удостоен в 1903-та год. с Нобелова премия за литература.

Тук в Аулестад може да се намерят следи за дружбата между семействата на Григ и Бьорнсон. В музеят, разположен в западния край на долината Гудбрандсдал, всичко се е запазило, както си е било.

Портретите на дъщерята на писателя висят на местата си вече сто години. Бьорнсон е най-известният след Ибсен норвежки драматург. На тях двамата се дължи появяването в Норвегия на национална литература. С годините Бьорнсон ставал все по-радикален.

В младостта си той бил по-скоро консервативен, но с годините убежденията му станали значително по-леви, присъединил се, например, в борбата за равноправието на жените. В 1903-та год. Бьорнсон бил удостоен с Нобелова награда за литература.

Това охладило отношенията му с Ибсен. Ревнувайки успеха на Бьорнсон, Ибсен казал: Възможно е аз да не съм най-добър в областта си, но той е много по-зле от мен.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card