Ла Естакерия

В непосредствено съседство с Кауачи, в същност на самата покрайнина на този град, до ден днешен е запазена отчасти вероятно най-забелижителната сграда на наска. Сградата, която положително е имала нещо общо с вярванията, с обредите на насканите. Днешните перуанци наричат тази загадъчна насканска светиня „ Ла Естакерия”.

Тя се състои от стотици и стотици изсушени стволове на алгоробо.* Център на този удивителен комплекс от древни колони образува квадрат от дванадесет реда с по дванадесет колони.

Археолозите наричат този наскански паметник от издигнати нагоре стволове на дървото алгоробо „дървеното Стоунхендж” на древно Перу.

Но както все още не е изяснена напълно действителната функция на древноанглийския Стоунхендж, така не е изяснено напълно предназначението на дървеното Стоунхендж на древно Перу.

Мнозина археолози обаче са на мнение че и двете са свързани с календара. Докато градовете на наска са затрупани от пясъка на пустинята, загадъчната календарна светиня на древните наска се разрушава твърде настойчиво от съвременните индианци, жители на тази област.

В този безлесен край, където липсва не само вода, но и дървен материал, разбира се е търсено всяко късче дърво. Така че стволовете на рожковото дърво от древния храм днес са добре дошли като гориво.

В печките на жителите от долината Наска изчезват постепенно една след друга колоните на Естакерия. При последното преброяване са били останали само 47. Отогава броят им е още повече намалял.

Щастие е само, че не всички колони на насканската светиня на звездите или на календара са се превърнали в пепел, преди първият изследовател да е стъпил в Ескатерия.

Така поне знаем за съществуването на този паметник на наска. Да, той все още стои, загадъчен, изоставен дървен остров посред безкрайното море от пясъци. Стои и задава въпроси. Както става с почти всичко, което знаем, или по-скоро не знаем за насканите от Южно Перу.

* Рожков (Ceratonia siliqua), дърво от семейство бобови, височина 6-10 м. Плодовете му са били употребявани някога от аптекари и бижутери като тежести – карати.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card