Столицата на наска Кауачи

Воден от една от самолетните снимки, направени от Шипи и Джонсън, по-късно друг американец, Дуайт Уолъс, намерил в долината Писко, в местност наречена Дос Палмас, обширно насканско селище, притежвало някога много къщи, наредени покрай улици и пет големи площада.

И археологът Джон Хоулънд Роув, на когото също се усмихнало щастието в долината на реката Акари, открил след това в долината Ика останки от два други наскански града (в местността Кордеро Алто и Керо Солдадо).

Къщите в тези наскански селища са построени от адоби, сушени на слънце непечени тухли. Двата града в долината Ика били построени наскоро след като насканите се явили на сцената на перуанската история.

Градовете в долината на река Акари обаче възникнали едва по времето, когато долината вече се е намирала под военната власт на наска. Но изглежда, че нито единият, нито другият не е бил столица на наска.

И тъй като всеки организъм, било то човешки или друг, се нуждае от сърце, наложило се е да се потърси това сърце на страната на наска.

Днес няма вече съмнение, че това е бил голям град, разположен в център на самата долина Наска, на брега на реката Рио Гранде де Наска, в землището на днешната хасиенда Кауачи.

Ето защо днес на столицата на наска е било дадено името на тази хасиенда. Около проучването на Кауачи най-големи заслуги има археологът Дънкън Стронг. Освен жилищни сгради, построени от големи кирпичи, в Кауачи е имало и чисто административни сгради.

Също и такива свързани с верския култ. Над всичко това се издига главния храм на града – многостепенна пирамида на височина 22 м. На върха на тази пирамида се намирала – както в древна Мезоамерика – малка дървена църква.

В Кауачи са запазени още и останки от голямата палата, може би седалище на „главата” на тази предполагаема древноиндианска държава в Южно Перу. Сградите в Кауачи са били наредени по продължение на улици.

Целият град е бил разпределен на шест големи квартала. Въпреки, че Кауачи – главният град на наска, чака своето подробно изследване, разкритите вече квартали и улици говорят за това, че се касаело за представителен, доста голям град.

Град в истниския смисъл на думата, където са живели очевидно няколко хиляди души. Ето защо някои изследователи смятат на първо място Кауачи, а не например Чавин или друго селище за първия истински град в Перу.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card