Нова жертва на отровната медуза-ируканджи

От ухапването на подводното чудовище е пострадал 29-годишният гмуркач (дайвер) от Брисбън. Подводничарят се гмуркал във водата, скачайки от яхта недалеч от остров Южен Мол близо до австралийския щат Куинсленд. Гмуркачът бил със защитен костюм, но лицето, ръцете и краката му все пак оставали открити. От това побързала да се възползва смъртно опасната медуза-ируканджи.

Тя ужилила своята жертва в лицето. Самият гмуркач едва ли е забелязал опасността, защото тази медуза е почти напълно прозрачна и във водата трудно се забелязва.

Гмуркачът сега получава усилена медицинска помощ в болницата Макбей Бейс, на шестстотин мили северно от Брисбън. Лекарите определят състоянието на «ухапания» като тежко.

Леон Хансен – спасителят от хеликоптерната служба в Куинсленд съобщил, че раненият гмуркач получил силна треска и шок от болката.

Сред отровните медузи, които често се срещат край северния бряг на Австралия през летния период в южното полукълбо, медузата-ируканджи се смята за най-опасна и може да премине през мрежичките, които защитават плувците.

Първите смъртни случаи от стълкновения с медуза-ируканджи били регистрирани през 2002 година.
Опарването от тази медуза обикновено е много силно.

Следите от ужилването, което води до сериозни усложнения на сърдечната дейност, приличат на три точки върху пръста.

И понеже прозрачната медуза-убийца почти не оставя следи по жертвата, специалистите предполагат, че в действителност загиналите от пипалата на медузи-ируканджи са много повече.

Главните симптоми на «Синдрома на ируканджи» са: пробождащи болки в мускулите и в гръдния кош, повръщане, повишено кръвно налягане, влошаване работата на сърцето.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card