Климатичните изменения няма да донесат полза на нито една страна

Измененията в световния климат, които могат да се случат в съвременния век, няма да са от полза на нито една държава на Земята, смята руският учен, член – кореспондентът на Руската Академия на Науките Виктор Данилов-Данилян. Напълно съм уверен, че климатичните промени няма да донесат в течение на 21-ви век преки ползи /а засега защо да гадаем за 22/, за която и да е държава, в това число и Русия.

Така че за нас и за всички в този свят, срещата в Копенхаген е достатъчно важна” – заяви той, като участник в онлайн конференцията на РИА „Новости” в навечерието на конференцията на ООН по въпросите за климатичните промяни, която ще се проведе от 7 до 18 декември в столицата на Дания.

Данилов-Данилян отбеляза, че косвени изгоди от климатичните изменения ще извлекат тези, които съумеят да отговорят на новите изисквания на пазара във връзка с тези изменения, например, произвеждайки ефективно енергооборудване.

По думите му, малко вероятно е да се приеме юридически задължаващ документ по отношение на понижаването нивото на изхвърляните парникови газове в хода на срещата.

„Преди всичко можем да очакваме да бъде прието съгласуване на основа на принципите и направленията на по-нататъшната работа по „следкиотския протокол”, добави ученият. Според члена на Международната работна група по проблемите на коренните народи /ИВГИА/ Олга Мурашко на конференцията ще се обсъди и проблемът на коренните народи на Севера във връзка с очакваното затопляне.

Северните коренни народи страдат от климатичните изменеия още сега, така както и тяхното стопанство. Най-страшните за еленовъдството са поледицата, а именно, или ранните замръзваия, без каквато и да е снежна покривка, или първата снежна покривка, която разтапяйки се, замръзва.

Тогава умират от глад хиляди елени и това още сега е характерно за някои северни райони – добави тя.
Мурашко отбеляза, че коренните народи са изработили свои стратегии за приспособяване към измененията на климата, които са им помагали и в миналите епохи.

„От археологията е добре известно, че във времена на затопляне, коренните народи преминавали от еленовъдство към морския ловен и китоловен поминък и крайбрежен риболов. Още в 20-те години на миналия век се извършили поселенията на ненците на Новата Земя, а те се занимавали предимно с китолов.

Днес обаче в много райони на Арктика, такава възможност няма, защото на прибрежните и шелфови територии се добива нефт и природен газ и местата за традиционния риболов и лов са недостъпни”- поясни Мурашко.

На онлайн конференцията бе поставен също въпросът за повишаването на нивото на Световния океан и риска от потопяване на някои крайбрежни теретории.

„На мен ми се струват все по-правдоподобни прогнозите, съгласно които нивото на Океана към края на века ще се покачи не по-малко от 1.4 метра. А и другите негативни последствия от измененията в климата ще са грандиозни, следователно огромен е рискът, на който се самоподлагаме поради собствената си екологична безотговорност.

Затова разходите, които даже и най-смелите аналитици предлагат да се направят за противодействие на тези изменения, ми се струват незначителни в сравнение с възможните загуби, в резултат от климатични и други екологични изменения”- допусна Данилов-Данилян.

С него се съгласи и Кокорин, като добави, че 1.4 метра „не е най-песимистичната, но не и най-оптимистичната прогноза.” По – вероятно е повишението на нивото да е „само” метър, но за много страни и крайбрежни градове и това е много.

Освен това повишението ще се съпровожда и с многобройни тайфуни, щормове и бедствия” – допълни той. Участниците в онлайн-конференцията, се обединиха около необходимостта да се задържи глобалното затопляне в пределите на 2 градуса.

„Два градуса е този предел, след който рязко ще се засили недостигът на прясна вода. Ако повишението на средната температура с два градуса означава дефицит на вода за 1.5 милиарда човека, то при 3.5 градуса това ще дасегне вече 3.5 милиарда от нас. Има се пред вид – от тези 9милиарда хора, които към края на века ще населяват планетата” – заключи Кокорин.

По материали от руския печат статията подготви: Меричка

Източник

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card