Най-новите “черни кутии” в руския флот

На корабите във Военно морския флот на Русия навлизат в употреба най-новите цифрови звукозаписващи системи – “черни кутии” – за дългосрочно запазване на данните, съобщила представителката от ръководството на компанията “Център речеви технологии” (ЦРТ) Юлия Хитрова. “Надводните и подводнит кораби на руския ВМФ са снабдени с перспективни системи за цифров звукозапис”, е казала тя.

Тези устройства са руско производство: П-424М и П-425М (шифър “Цербер”), и са предназначени за вътрешнокорабни комплекти за свръзка.

Те се използват също от бреговите служби на флота за регистрация на звукова и цифрова информации, пояснила Хитрова.

Представителката на Центъра отбелязала, че пилотни образци на тази уникална техника били изпитани още в 2001 година, когато от дъното на Баренцево море извадили 22 касети с магнитофонни записи от разговори на екипажа от атомната подводница “Курск”.

Тогава експертиза на повредените ленти успяли да направят само в ЦРТ. Расшифрованите материали предали в Генералната прокуратура на РФ, а компанията разработила оригинална цифрова звукозаписваща система за руските кораби.

По думите на Хитрова, в 2008 година ВМФ въвел датчика Р-758ИС за обезпечаване на дългосрочно съхранение на данните в енергонезависима памет. Специалистите от

Центъра разработили и датчик, предназначен да подготовя данните при предаване на текстови съобщения по Морзовата азбука. Успешните изпитания на макетния образец на това устройство са проведени неотдавна на корабите на Северния флот.

По-рано в ЦРТ са създали дешифратор на “хелиева реч”, с който може да се чува “бълбукащия” глас на водолаз, ако той се намира на голяма дълбочина и диша с хелиокислороден апарат, съобщава ИТАР-ТАСС.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card