В океана са изчезнали тридесет коморски нелегални

Тридесет жители от Федеративната ислямска република Коморски Острови (неголяма африканска държава в Индийския океан) са изчезнали, а 11 техни съоотечественници са успели да се спасят при неуспешен опит да доплуват нелегално с лодка до съседния френски остров Майота, предаде преди 2 дена агенция Франс Прес, позовавайки се на изявление на местната префектура.

Коморските нелегални в надеждата си за по-добър живот още в понеделник отплавали на голяма лодка “кваса-кваса” от остров Ндзуани. Но не успели да се доберат до береговете на Майота – вълните на океана разбили лодката.

В сряда рибар от френския остров открил авантюристите зад коралов риф – те се държали за отломките на лодката. Той предупредил спасателите и те успели да измъкнат от водата 11 човека, в това число две деца, бременна жена и водача на групата.

Сега всички намерени се намират в болницата на остров Майота. Нелегалната емиграция не е рядко явление на островите от Коморския архипелаг.

Жителите на три от неговите острова: Нгазиджа (Гранд Комор), Ндзуани (Анжуан) и Мвали (Мохели), на чиято територия в 1975 година е създадена независимата държава Коморски Острови, от време на време се опитват да се преселят на остров Майота.

В резултат на референдум този остров е останал териториална единица на Франция и стандартът на живот там е значително по-висок, отколкото на съседните острови

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card