Птиците на Диомед*

Диомед бил друг гръцки герой, взел участие във войната за Троя. Пожарът в големия град още не бил стихнал, когато сред неописуема бъркотия Диомед поел обратния път, който трябвало да го отведе до родния Аргос. Проклет от Афродита, която той ранил в битката под стените на Троя, макар да успял да стигне здрав и читав в родината си, той сварил там такава разюзданост, предизвикана от полудялата му жена, че отново се върнал на кораба и се отправил към неизвестното.

Ветровете и желанието на боговете тласнали кораба му към бреговете на Пулия** , където слязъл заедно с верните си хора. Тук цар Давнос го приел с всички почести и му предложил земя. Но много скоро между тях възникнало неразбирателство и омраза и двамата си обявили война.

Диомед претърпял поражение и бил убит от своя неприятел. Хората му успели да се качат на кораба и да отплават. Когато вечерта се спущала над вълните, те видели как земите им горят в една огромна клада.

И всички си помислили за жените и децата си, които трябвало да изоставят в ръцете на неприятеля. Тази нощ никой не могъл да заспи. Когато утрото осветило бялата пенлива диря след кораба, те видели да се открояват на хоризонта няколко малки островчета. Всички завикали:

— Земя! Земя! Най-възрастният събрал около себе си по-смелите и поискал съвет от тях. — Дали това е приятелска земя? Дали ще имаме щастието да получим тук покрив и нива, която да обработваме.

Мнозинството отвърнали „да”. Тогава била дадена заповед да се насочат към островите. Много часове им били нужни преди скалите да се откроят ясно пред очите им. Тези скали се спущали стръмно към морето, а тук-таме били покрити с гъсти гори.

Зад падините, във вътрешността на острова, се виждала обширни ливади. В сърцата им отново се зародила надеждата, но неочаквано вятърът се усилил. Лоцманът разбрал, че този силен порив вещае голяма буря.

Едва успял да извика: „Свалете платното!” и вятърът го откъснал от мачтата и го отнесъл надалеч. Всички се завтекли към греблата и известно време успешно се борили със силната водна стихия.

Всяка дъска от обшивката на кораба скърцала и отеквала при сблъскването с големите вълни. Напразно кърмчията, подпомаган от двама от най-силните мъже, се опитвал да се придържа към курса. Било ясно, че отмъщението на Афродита, богинята, родила се от вълните, все още не било изпълнено докрай.

И ето че една силна вълна разбила слабия корпус на кораба. Вълните помели приятелите на Диомед, но водите на Адриатическо море извършили чудо. Може би защото се трогнали от тъжната съдба на тези нещастни смъртни, а може би самата Афродита решила, че е отмъстила достатъчно, но бездиханните тела били превърнати в птици.

Странни птици с дълги човки със зъби, големи бели криле и червени очи. Те се издигнали и литнали над морето, което ги видяло да умират като хора след дългата борба с вълните.

После, като се издигнали достатъчно, те се подредили в редица и ясно личала йерархията, управлявала ги дотогава. Начело летял най-старшият, като направлявал полета им, а най-отзад летял заместникът му, който имал грижата да подпомага изоставащите.

След като описали кръг над вълните, сякаш за да хвърлят последен поглед над останките на кораба, те се насочили към островите, които съгледали преди нещастието. Пътят до скалите бил кратък.

Широките им разперени криле им послужили при приземяването по-добре от платно. Птиците останали завинаги на тази земя, където се научили да свиват гнезда и да се прехранват.

И когато милосърдието на хората издигнало сред тези камънаци храм в памет на Диомед, те станали най-верните му пазители. Всяка сутрин излитали към морето, за да натопят крилете си в морските води, а после почиствали с тях мрамора и камъка на гроба на онзи, който ги бил ръководил. И така в продължение на векове тези острови се наричали островите на Диомед. А днес те носят името Тремити.

*От цикъла „Легенди за Троя”.
**Област в Италия.

Легенда от островите Тремити

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card