Културата на Маите

Около 2500г.пр.Хр. територията на съвременна Гватемала била обитавана от племена, които говорили на език, наречен от изследователите „протомайя”. С течение на времето представителите на тези племена се разселили в различни райони и сформирали удивителна цивилизация – цивилизацията на Майа. През своя най-голям разцвет (250-900 г.) империята на маите обхващала южните части на САЩ, Югозападно Мексико, Гватемала, Белиз, част от Салвадор и Хондурас.

През 1515 г., когато испанците достигнали за пръв път тези земи, крупните церемониални центрове на империята били отдавна напуснати и територията била последователно завладяна от нашествениците. След себе си маите оставили следи от невероятно високо развита култура, която завоевателите се мъчили всячески да унищожат.

Най-вандалското дело извършил епископ Диего де Ланда. През юли 1562 г. той изгорил всички налични ръкописи и произведения на изкуството, създадени от маите. Обяснението му било, че книгите съдържали „суеверия и дяволски съблазни”.

За щастие непроходимата тропическа джунгла успяла да съхрани за поколенията много от големите градове на маите. След близо 250 години, когато били открити от лорд Кингсбъро и Джон Лойд Стивънс, светът бил смаян от невероятно високото ниво на тяхната култура.

В една своя публикация Стивънсън написал: …”следи на народ с изискана и своеобразна култура, народ преминал всички етапи на възход и падение, достигнал своя златен век и изчезнал, оставайки съвършено неизвестен…”

Привлечени от описанието на Стивънсън, археолози от цял свят се втурнали да разкриват и изследват удивителните погребани в джунглата градове с техните грандиозни дворци, величествени храмове и мономентални скулптури.

С труд разчитали необикновено сложните йероглифи и били поразени от разкритията на изгубените знания. Постепенно ставало ясно, че когато Европа тънела в средновековен мрак, маите създали една от най-забележителните цивилизации на древността. Счита се, че като основа за развитие на главните култури в района на Мезоамерика е послежила културата на олмеките.

Най-значимите елементи, които маите са заимствали от тази древна култура, са архитектурните детайли, системата за изчисления и най-простите календари, на чиято база впоследствие бил създаден изключително точният календар на маите. Интересно е да се отбележи, че чертите на лицата в запазените изображения на олмеките са определено негроидни.

Препоръчваме още:

Маите

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card