Как китовете издържат налягането на големи дълбочини?

Китовете и тюлените се гмуркат по няколко пъти на ден, спускат се на стотици метри дълбочина и прекарват там по четиридесет минути. На тяхно място човек би поличил декомпресия. В края на краищата, като се започне от 20-метрова дълбочина, налягането на въздуха в дробовете ни достига до 3 атмосфери. При такова налягане постъпилият от въздуха азот се разтваря в кръвта и в мазнините и постепенно ги насища.

Когато гмурецът изплува, от тъканите му се отделят мехурчета азот, което е много болезнено и може да предизвика смърт. Защо при морските бозайници не е така? Има преположение, че преди гмуркането те не изпълват целите си дробове с въздух, а напротив – издишат го.

Тяхната кръв и мускули са наситени с кислород, но белите дробове са почти празни. И ако няма въздух в белия дроб, то кръвта няма откъде да вземе азот. За китовете и издишването не е задължително. Обемът на дробовете им е малък в сравнение с обема на горните дихателни пътища.

Когато кит се спуска на дълбочина, повишеното налягане свива дробовете му и изтласква въздуха в обширната трахея, но тя не се свива, понеже е укрепена с костни пръстени.

Освен това: на голяма дълбочина кръвообръщението в белите дробове на китовете спада до минимум – дори в белия дроб да има известно количество въздух, в кръвта попада много малко азот.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card