Морският орех

Още в дълбока древност хората намерили на брега на Индийския океан чудати по форма плодове, изхвърлени от океанските течения. Те наподобявали гигантски орехи със сърцевидна форма. И тъй като никой не знаел нито къде растат, нито откъде се появяват, хората дълго време приписвали на тези странни плодове фантастичен произход и магическа сила.

Попадайки в Европа през XVI век, “морските орехи” моментално били оценени твърде високо – монарси и принцове започнали да ги търсят като талисмани и амулети, за което плащали баснословни суми пари.

За един такъв “орех-сърце”, който понякога достигал до 50 см в диаметър, можело да се получи в размяна цял кораб, натоварен със стоки.

И чак в 1742 ситуацията с тайнствен орех била изяснена от французите. Изследвайки Сейшелския архипелаг, те намерили на един от островите палма, която дава тези удивителни плодове.

Сейшелската палма (Lodoicea maldivica) е единственият вид от рода лодоцея в семейството на палмите. Стволът й има височина до 30 метра и диаметър около 30 см, а на върха си има около 30 огромни листа.

Това дърво расте изключително бавно, образува мъжки и женски съцветия на дължина 1 – 2 м, които цъфтят в продължение на 8-10 години. Вътре в огромния плод, който узрава за 7 до 10 години и достига на тегло до 16 кг, се намира най-големата плодна семка, която се офрмя за около година и половина.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card