Хеликоптероносач Mistral в Русия?

Френските власти са решили да продадат на Русия хелекоптероносач от класа Mistral на стойност 400-500 милиона долара, съобщава френското издание Les Echos без да назовава източниците си. Официален Париж в най-скоро време ще предаде своето предложение за разглеждане в Москва. По-нататъшният ход на преговорите ще зависи от реакцията на Русия, която се очаква през ноември.

Ако преговорите са успешни, то партньор в сделката от руска страна ще стане (най-вероятно) “Северная верфь” в Санкт-Петербург, която е част от Обединената промишлена корпорация. Франция за първи път доставя на Русия оръжейна система, пише вестникът.

Корабът ще бъде построен в корабостроителниците STX France в Сен Назарет на атлантическото крайбрежие на страната. По-рано заместник-министърът на отбраната Владимир Поповкин заявил, че военният отдел възнамерява не само да се снабди с с един-два хеликоптероносача от Франция, но също така да се договори за производството на тези кораби в Русия.

Този факт трябва да бъде зафиксиран в бъдещия договор за доставка на хеликоптероносач, цитира Les Echos думите на източника. Днес във ВМС на Франция има два десантни хеликоптероносача клас Mistral: Mistral и Tonnerre. Изгражда се още един.

Водоизместимостта на кораба от проекта е 16500 тона, общо – 21300 тона, с баласт – 32300 тона. Дължината му е 199 метра, ширината – 32 метра. Скоростта му е 18,8 възела, пробегът е 10800 км при 18 възла и 19800 км при 15 възла, екипажът е 160 души.

Капацитетът му е 2 десантни кораба на въздушни възглавници, 4 транспортни баржи, 59 единици оборудване или 40 цистерни Leclerc, 16 тежки или 35 леки хеликоптера, 900 парашутисти-десантчици при краткотрайно пренасяне, и 450 – при дълготрайно. Въоръжен е с: 2 системи ПВО Simbad, артилерийска установка Breda-Mauser и картечница M2-HB Browning.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card