Алжир – Пристанище Шершел

Този малък алжирски град днес е само твърде скромен околийски център в департамента Ел-Аснам (бившия Орлеансвил). До земетресението от 1738 г., което го разрушило, то изживяло около 25 века с такава богата и бурна история, че и днес още там се намирт твърде значителни следи. Вярно е, че всички са залени от водата и са доста разбъркани, защото са се наслоили едни върху други и споили.

Първите от тях се отнасят към картагенците, които използвали мястото като спирка под името Йол по морския път към стълбовете на Херкулес (Гибралтар). След това идват останките, които се отнасят към времето на Жуба 2 Мавритански, когато градът наименуван Цезарея, бил завладян от Рим. Съмнително е, че вандалите, завладели града през 6 в., са добавили нещо значително.

Но византийците и особено арабите, които го завзели през 8 в. и му дали настоящето име, положително са извършили това. Както испанците, а след тях и турците, владели го известно време през 8 в., не са пропуснали да прибавят нещо. Положително така са постъпили и пиратите от град Алжир, които били превърнали пристанището в своя база.

Всичко това означава, че пристанищната история, потъналата история на твърде античния Шершел предлага великолепен терен на изследователите. Вероятно построяването на модерното пристанище в Шершел е засегнало доста останки, лежащи под водата. И въпреки това положително е, че „в морето има повече за търсене, нещо, което не е правено досега”, както твърди Филип Диоле.

И щом като говорим за пристанището на Шершел, да цитираме описанието на Стефан Гсел: „ От термите на запад можем да слезем към пристанището. Из пътя срещаме един правоъгълен басейн, дълъг 36 метра и широк 10, което предполагаме, е било плувен басейн. В ъглите има стълби, но те не принадлежат на основния строеж.

Къпещите се хвърляли от височината на два трамплина, открояващи се в двата края и издаващи се навътре, в посока към центъра, където се издига триъгълен масив, вероятно подслон. Съвсем малко и дълбоко едва четири метра, пристанището не винаги е сигурно – при бурно време входът му трудно се преодолява поради подводните скали, които го защитават отстрани.

Тук има рибарски лодки, повечето изтеглени на кея. От време на време някой кораб идва, за да вземе товара си от вино или сушена риба. В римско време Цезарея – Шершел имал два пристанищни басейна. Единият, военно пристанище, бил там, където сега е новото пристанище, но с много по-малки размери.

Той бил запазен на север от остров Жоенвил, а на запад – от един вълнолом, съединяващ островчето със сушата. Днес никъде наоколо няма явни останки от античните съоръжения. Но през 18 в., според твърденията на англичанина Шоу, още са показвали този басейн, обкръжен от големи магазини и красиви арки.

Ще добавим, че в тинята намерили два скелета на римски галери. Търговското пристанище било много по-обширно. Входът му се намирал между два вълнолома, чиито основи не са окончателно изчезнали. Единият започвал от североизточният нос на островчето и се отправял към морето; Другият започвал от брега и се насочвал срещу първия. От това външно пристанище се минавало по тесен проток във военото пристанище.”

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card