Тайните на езерото Исик-Кул част трета

Възможно е тук, под водата, да се намират развалините на селище от сакско време с развито металургично производство. Като доказателство може да се приведе фактът, че именно тук се намират много изделия от бронз, част от които се пазят в историко-краеведския музей на град Чолпон-Ата (например брадвички-тесли).

От 2002 година бронзовият котел е пренесен за съхранение в археологическия музей на КРСУ. В 2004 година изследвания са правени в районите на Тору-Айгър, (турбаза «УЛАН»), Кара-Ой, Каменка (Жаркимбаево). Те се оказали извънредно успешни в намирането на керамика – особено много имало на дъното на езерото до турбазата «УЛАН» и на Кара-Ое.

Там бил намерен изящен античен съд – арибал, който смело може да се отнесе по време към II век преди н.е. Такива съдове се използвали в Древна Гърция, започвайки от VII век преди н.е. за съхранение на козметични масла.

Рядка находка е един фрагмент от керамичен съд с голямо клеймо на стеничката му във вид на шестоъгълна звезда, издълбан с остър предмет, а вътре в звездата има ромб и в ромба – два печата във вид на спирала.

Голямото количество керамика (както ръчна, така и изработена на станок) от различни епохи потвърждава факта, че хората са се заселвали тук за дълго. Намерените през 2004 година метални изделия не били много. Интерес представлява бронзова кана. Изделието е силно разядено и повредено – налага се да се положат много усилия за неговата реставрация.

Височината на каната е 320 мм., максималният диаметър на тялото и е 150 мм, диаметърът на гърлото й е 65мм, диаметърът на най-тясното място на гърловината й е 35мм, а дължината на гърловината е 95мм. Дебелината на запазената стена е от 1 до 3мм.

Гърловината при прехода към тялото на каната е обкръжена с изпъкнал пръстен с ширина на основата 10мм. Дръжката е прикрепена към външния край на гърловината с помощта на две плоски фигурни хоризонтални пластини. Ширината на тези пластини е 20мм, височината на дръжката е 200мм, дебелината й е 15мм.

Извивката на дръжката над гърловината е 20мм. В центъра на дръжката има отляти 6 сферички. Изучаването на тайните на езерото Исик-Кул подължава. Предполага се, че на дъното на езерото Исик-Кул има останки от дървения манастир, в който според преданието е погребан свети Матей – един от апостолите на Христос.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Тайните на езерото Исик-Кул част трета”

  1. Доброго времени суток!А по русски сайт есть?Вроде интерес есть а почитать сложно!С уважением Евгений Краузе.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card