Ще се върне ли синия кит към бреговете на Аляска?

Синият кит (Balaenoptera musculus) има тегло до 150 тона и дължина до 33 метра. Той е най-голямото известно животно, живяло и живеещо на Земята. Най-крупният кит от хващаните досега китове е една самка, уловена близо до Южните Шетландски острови. Нейната дължина от вилката на опашката до върха на муцуната й била 33,27 метра, а теглото – 176 хиляди и 792 килограма.

Синият кит бил разпространен от Арктика до Антарктика. В резултат на китобойната промишленост е почти унощожен. В Червената Книга на МСОП е регистриран със статус на “намиращ се в опасно състоянии (EN A1abd)”, а подвидът му musculus е записан като “намиращ се на границата на изчезване (категория 1)”.

Учените регистрирали първото известно преместване на сините китове, най-големите животни на планетата, от крайбрежието на Калифорния към Аляска след забраната за търговски лов на китове в 1965 година, пише списание WildlifeExtra.

Изследователи идентифицирали 15 случая, когато сини китове били забелязани в района на Британска Колумбия и в залива на Аляска. Четири кита били разпознати като животни, които по-рано били наблюдавани недалеч от берега на Калифорния.

Изследователите разпознали млекопитающите, сравнявайки фотографии на сини китове, направени в северния Тих океан в 1997 година, с архива на почти две хиляди фотографии на сини китове от западното крайбрежие.

Идентифицирането на животните станало възможно по характерната пигментация на кожата и по формата на гръбния плавник. Учените все още не могат да дадат отговор на въпроса дали това е начало на възстановяването на историческата миграция на сините китове.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card