Бразилия ще строи атомна подводница

Сенатът на Бразилия е одобрил два проекта на резолюции, които одобряват получаването на заеми от други държави за 6 088 млиарда евро. По-голямата част от тази сума ще се използва за построяване на първата бразилска атомна подводница (АПЛ) и четири неатомни подводници (НАПЛ), а останалата част – за производство 50 транспортни хеликоптера EC-725. “Еврокоптер”.

Тази система на въоръжаване ще се произведе в Бразилия съгласно договора за стратегическо партньорство, подписано през декември 2008 година от президентите на Бразилия и Франция. Общата стойност на програмата за разработване на подводниците “Просуб” възлиза на 6 790 милиарда евро, от които 4 324 милиарда евро ще бъдат профинансирани чрез кредити и 2 466 милиарда евро ще бъдат изплатени непосредствено от Министерството на финансите на Бразилия.

1 868 милиарда евро от дадения пакет ще се изразходват за построяване на военно-морска база и на корабостроително предприятие в Итагуаи (Рио де Жанейро). Съглашението с Франция предвижда предаването на технологии, необходими за проектиране и построяване на една АПЛ и четири НАПЛ, корабостроителница и морска база за подръжка на атомната подводна лодка.

Проектът на атомната подводница ще се разработи на базата на френската подводница “Скорпен” в съответствие с изискванията на ВМС на Бразилия. Трябва да се отбележи, че френската компания DCNS ще предаде на Бразилия само неядерните технологии за построяването на атомната подводница и няма да участвува в разработката на атомния реактор.

Отговорността за ядерната двигателна установка носят ВМС на Бразилия и компанията “НЮКлебраз екуипаментос песадос” (NUCLEP – NUClebras Equipamentos Pesados SA) в рамките на проекта “Арамар” при финансиране от МФ на Бразилия.

За построяването на базата и на подводниците е сформиран консорциум SPC, в чийто състав влизат бразилската компания “Одебрехт” (50% акций), френската DCNS (49%) и ВМС Бразилии, които ще получат 1-процентна “златна акция” с право на вето.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card