Ларон и Лат, двете сестри на Фос

След като прекосите малък храсталак, една пътечка ще ви отведе в оня малък залив със сложни контури, разположен западно от Мрсилия. Заливчето Ларон, чието старо провансалско име Лодун означава „отново избликващ извор”, не е много посещавано и е почти забравено. Но тъй като все пак човек се намира навсякъде по това слънчево крайбрежие, наблюдения от въздуха дават възможност да се открият в тихите води на Лорон очертанията на потънало пристанище, и то благодарение на една снимка, направена и разгледана от Робер Дио и Л. Монгилан.

„- Това пристанище – обяснява един от изследователите е образувано от две успоредни диги, едната по-вляво, а другата – по-вдясно, така че оформят в средата си нещо като малък лабиринт. Тези диги защитавали самият залив във форма на трилистна детелина. Блъскани в продължение на 2000 бурни зими, те били сринати и сега се намират на 2-3 метра под водата.

Ефектът на това сриване бил подсилен от едно леко пропадане на скалистата основа, характерно за цялата област. Тези съоръжения са видими в своята съвкупност само от самолет. По-значителната дига е дълга приблизително 200 м. Направена е от издялани блокове, проядени от морски таралежи и така наречените морски фурми.

Втората дига по-слабо залята, тъй като е построена на не толкова дълбока основа, е много по-разрушена. Забелязват се много малки дялани блокове. В двете диги се намират множество отломки от римски амфори, много начупени. Това пристанище трябва да е било спирка между Марсилия и Фос.” Обявено в Морското управление и разгледано от проф. Фернан Беноа през март 1960 г., находището не изглежда да е било обект на внимателно изследване.

Не можем да напуснем тези брегове, без да посетим пристанището Лат, намиращо се се близо до Монпелие, върху бреговете на Лез. „Изследванията – съобщава Жан-Албер Фоекс – откриха един римски път и самата римска вила, която сигурно е построена върху по-старо селище.

Край гръцки стени се намират следи от ибероетрусците, които били завладени от йонийците, атическа йонийска или фокенска керамика, огнища-олтари и настилките от амфори, за да се борят срещу нашествието на водата. Тези находки потвърждават средновековните текстове, които изтъкват, че сегашното село Лат някога е било важно селище, притежаващо голямо пристанище, изчезнало под водата преди 2000 години.”

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card