Числото 13 и морето

Повечето от моряците са хора суеверни. В морето всичко може да стане. Ето какво се случило през 1979 година с тежкия самолетоносач крейцер «Киев» от Северния флот: Петък, 13 април (забележете – «черен петък»). Върви товаренето на ракетни боезапаси. И ето, в 13 часа и 13 минути при товаренето на зенитна ракета ЗРК «Шторм», чийто заводски номер също завършвал на 13, става скъсване на въжето на товарния кран и ракетата пада на покрива на ракетния погреб № 13 ЗРК «Оса-М».

От удара в погреба се откъсват от своите укрепвания и се повреждат 13 зенитни ракети, в резулт на което стават непригодни за бойно приложение. И така: един «черен петък» и 7 «лоши» съвпадения. Не е ли множко?

Най-удивителното е това, че в навечерието на операцията товароподемното устройство на крана и злочестото му въже били технически освидетелствувани и бил установено, че отговарят на всички технически норми. Чудеса, и само чудеса! Е, как след такъв случай моряците да не бъдат суеверни.

Актът за разследоването на аварийното произшествие дълго време се пазил в Управлението на ракетно-артилерийското въоръжаване на Северния флот като уникален исторически документ. Вероятно се пази и до днес…..

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card