Откуп за Arctic Sea?

По данни от CNN от 15 август 2009 полицията на Финландия съобщила, че компанията Solchart Management, собственик на изчезналия товарен кораб Arctic Sea с руски екипаж, е получила искане за откуп. Финландските полицейски служби не уточняват къде се намира корабът, кой точно иска откупа и какъв е размерът на искания откуп. Те заявяват, че интересите на разследването ги принуждават да пазят в тайна тази информация.

Новинарската служба на ВВС съобщила, че по думите на официалния представител на военно-морските сили на Франция, товарният кораб не се намира в Бискайския залив. Рано вчера (15 август) международните информационни агенции цитираха “Морской бюллетень – Совфрахт”, че изчезналият товарен кораб Arctic Sea се намира в Бискайския залив между френския град Бресто и испанския Ла Коруня.

Около обед за час се е включил автоматичния предавател на кораба. Съгласно получените данни координатите на кораба са: 46 градуса северна ширина и 6,7 градуса източна дължина. В момента на получаване на сигнала Arctic Sea се е движел със скорост 10 възела.

На 13 август френските медии съобщиха, че корабът се намира на 400 морски мили северно от островите Кабо Верде, обаче на следващият ден посланикът на Русия във Франция Александър Карпушин опроверга тази информация. На свой ред постоянният представител на РФ при NATO Дмитрий Рогозин заявил, че няма право да съобщава подробности за кораба и че ситуацията около Arctic Sea се развива доста драматично.

Френските медии съобщиха още, че в търсенето участвуват сили на северо-атлантическия алианс, обаче от щаба на NATO опровергаваха тази информация. Властите в Португалия опровергаха пък информацията, съгласно която самолет на португалските ВВС разпознал Arctic Sea.

По рано се появиха слухове, че Arctic Sea влязъл в испанското пристанища Сан Себастиян, а по-късно – че корабът прекосил Гибралтарския пролив. Но и тези слухове не намериха потвърждение. Руската агенция ИТАР-ТАСС съобщава, че в търсенето на финския кораб с 15 руски моряци на борда вземат участие кораби и подводници на руския ВМФ , а също и спътници за наблюдение.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card