Пеят ли рибите любовни песни

Поговорката “ням, като риба” не е съвсем справедлива. Съществува семейство риби, наречени “грачещи” (Croakers), в което има около 70 рода и 270 разновидности. Те разтягат мускулите си, разположени около газово-въздушни им мехури, и така ги използват за резонатори. В резултат рибите произвеждат шумове, които се чуват и наподобяват грачене. Има още и риба-жаба (toadfish), която в продължение на час може 6 000 пъти в минута да издава звуци (като жужене), вибрирайки с редица звукови мускули върху своя въздушен мехур.

Голяма е вероятността тези звуци да са призив за размножаване – това е най-вероятната причина рибите да рискуват, издавайки местонахождението си пред потенциални хищници. Е, за такава красавица като рибата-жаба е необходимо да “покряска” доста докато привлече партньор за размножаване.

Тези звуци са изучавани едва след Втората световна война, когато рибите обезпокоявали акустичните апарати за откриване на подводници. В тази връзка се установи, че най-шумно е в морето между 20,30 и 22,30 часа местно време.

Познанията по този въпрос датират от много по-отдавна. Още енциклопедистът Аристотел (384—322 г. пр. и. е.), който се занимавал и с ихтиология (наука за рибите), нарекъл морската риба Trigla заради издаваните от нея звуци —„морска кукувица”.

Така например рибата виюн (Misgurnus fosillis) от рода на змиорките е получила в някои страни името “пискало” заради пискането или скимтенето, което тя издава при изваждането й от водата. Подобно се държи и Cobitis taenia, или, както е известна на акваристите, Ctenops vittatus, наречена „квичащата гурам”, която се среща в Индия.

От морските риби най-шумни са споменатите от вида Trigla. При хвърлянето на хайвера са сравнително шумни треските, селдите и скумриите. Вече има и записи на “рзговор” между риби: биологът-изследовател Сюзън Джарвис (Susan Jarvis) от военно-морския център в Нюпорт (Naval Undersea Warfare Center) за първи път е зафиксирала такова” грачене” на дълбочина 548 до 696 метра в океана.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Пеят ли рибите любовни песни”

 1. Христо says:

  Има още случаи, които доказват, че рибите могат да говорят. Ето случай, който потвърждава това:
  Един от пациентите в болница за душевно болни стои до аквариума. Гледа плуващата вътре рибка и й говори умолително:
  - Искам къща, кола, вила! Искам къща, кола, вила. Айде, ма, дай ми къща, кола, вила…
  Покрай него минава лекар:
  - Болният, моля ви махнете се от аквариума! Рибите не умеят да говорят!
  - И аз това му викам от един час – обажда се рибката. – Ама тоя е чел много приказки….

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card