Черно море e било обитаема суша

Експедиция от морски археолози от Националното географско общество на Америка (the National Geographic Society in America ) намерила доказателства за това, че Черно море някога е било обитаема суша. Експедицията е ръководена от Robert Ballard, станал известен с такива находки като Титаник и два финикийски кораба, намерени преди две години.

Морските археолози, изследвайки дъното на Черно море на дълбочина 100 метра, намерили добре запазена постройка, състояща се от каменни подпори, дървени греди и покрив. Размерите на конструкцията са приблизително 4х15 метра. Откритието било направено през втората седмица на петседмичната експедиция на 20 километра от брега откъм северна Турция.

Археолозите използвали подводния апарат “Аргус” (“Argus”) (размерите на апарата са около 30х30х70 см), снабден с хидролокатор и видеокамери, и който е съединен чрез оптични кабели с изследователкия кораб. Преди да бъде издигната находката на повърхността, на археолозите трябва да свършат огромна работа по съставянето на точна карта, а също на фото и видео заснимане.

Учените смятат, че някога на това място се е намирало неголямо пресноводно езеро, заобиколено от долина с плодородна почва. Причина за гибелта на населението бил мощен потоп откъм Средиземно море преди около 7500 години (неолит, бронзов век).

Черно море е абсолютно най-уникалното място в света по инертност на подводните потоци. На големи дълбочини концентрацията на кислород във водата е екстремално ниска, което е предпазило органичните материали от пълното им разрушаване за такова дълго време. Добре запазилите се дървени части на намерената конструкция дават надежда на археолозите, че ги чакат нови интересни находки, възможно даже и човешки кости.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card