Раждането на Мауи, големия бог

Когато все още сушата не била изплувала напълно от океана, на един неизвестен остров живеело бедно рибарско семейство. Знаем само името на жената: тя се казвала Таранга. Имала вече четири деца, когато отново забременяла. Таранга се загрижила за този нов плод, който носела в утробата си, защото вече не била толкова млада, а и наистина не знаела как ще отгледа новороденото. Споделила тревогата със съпруга си, а той й отвърнал: — Не се тревожи, боговете винаги са били благосклонни към нас, ще видиш, че и сега ще ни помогнат.

Жената отново се захванала с работата си и вече не помислила за това. Но един ден, както събирала мекотели по брега, се почувствувала много зле. Съпругът и децата й били в морето и нямало никой, към когото да се обърне за домощ. Таранга разбрала, че бремеността й не върви както трябва.

Започнала да се моли на кокосовите палми, които растели над нея. Макар и да наклонявали дългите си листа, за да я предпазят поне от слънчевите лъчи, те не могли да й помогнат. Помолила се и на облаците, но те дори не я чули. Повикала птиците от гората и те долетели на ята, но не могли с нищо да облекчат страданията й.

Накацали около нея, но и песните им не били в състояние да облекчат нетърпимите болки. Тогава Таранга започнала да моли скалите, покрити с лишеи, лианите от гората и всички животни на острова. Помолила се на изворите, на цветята и на пеперудите, но всичко било излишно.

После се помолила на морските вълни и те били единствените, които донейде уталожили треската на страдащото й тяло. Таранга се поуспокоила и зачакала. След малко родила един безформен плод и веднага го хвърлила в пяната на прибоя. После останала да лежи пронизвана от болки на топлия пясък на онзи остров, който никой в действителност не знаел къде точно се намира.

Междувременно плодът заплувал по вълните към открито море. Най-напред една коралова колония почувствувала присъствието му с тайнствените си сетива, после го забелязала една церния*, а една морска анемона, която той докоснал, плувайки, се отдръпнала ужасена.

Голяма сребриста баракуда** се приближила до него, за да го помирише, и също тъй бързо се отдалечила. И така за кратко време цялото море било вдигнато в тревога, а новината се разнесла по водните капки до всеки обитател. И Тангароа, богът на морските дълбини, научил за него и изпитал жалост към този нероден живот, подхвърлен в царството му.

Затова извикал дългите зелени водорасли и им наредил:— Идете и защитете от студа този, който още не се е родил. Люшкайки се сред вълните, водораслите обвили клетото, безформено тяло.

Сетне Тангароа заповядал на вълните:— А вие, люлейте като в майчин скут съществото, което още не се е родило. Вълните повлекли сплетените водорасли в спираловидно движение, способно да дари живот на всяко нещо.

Тангароа пак проговорил, този път обръщайки се към
слънцето: — Ти, боже на жизнената светлина, стопли моите води, за да бъдат способни да дадат живот на този, който има нужда от него. И слънцето усилило топлината на своите лъчи и дълго време морето не усещало студените течения, които дотогава го прекосявали надлъж и шир.

На водораслите, вълните и светлината им били необходими месеци, за да оформят и създадат неродения живот. Но дошъл денят, в който Тангароа помолил ветровете да задухат към непознатия остров, за да изтласкат този, който вече бил станал човек, син на морето.

Когато сплетените водорасли стигнали до брега, те се разтворили, за да изсъхнат на слънцето, а в тях се гушело едно дете. Безброй медузи го наобиколили, за да го предпазят от каквато и да било опасност. Така се родил този, когото нарекли Мауи, божественото момче, син на жена и морските вълни.

* Голяма морска риба с ценно месо, обитаваща Дълбочините.
** Морска риба с издължено тяло и голяма уста. Много бърза и хищна, понякога тя е опасна дори и за човека.

Полинезийска легенда

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card