Няколко истини за акулите

Акулата (подразред Selachoidei) не се обръща с корема нагоре, когато иска да захапе плячката си, както са предполагали естествениците, ихтиолозите и многоуважаваният Жул Верн, вероятно защото нейната уста е разположена напречно в долната част на главата. Това не се налага, защото, като отваря устата си, тя може да издига горната си челюст до 90°. Зъбите й са смъртоносни и остри като бръснач, способни (в истинския смисъл на думата) да откъснат в миг няколко килограма месо от своята жертва.

Опитните водолази знаят, че и малката под един метър акула, която не превишава обикновена щука, може да причини сериозни наранявания на неопитния плувец. Погрешно е, разбира се, да се смята акулата за „всемогъщо страшилище на морето”, което освен човека няма друг опасен враг. В двубоя между акулата и делфина в повечето случаи побеждава делфинът.

Той удря с твърдата си „човка” акулата по корема, където се намират чувствителните и слабо защитени вътрешности, зашеметява я и след това я убива, или по-точно задушава. Акулата няма хрилни капачета и затова, ако не се движи, за да си промива хрилете —загива.

Значително се преувеличава и представата за опасността от акулите. В крайбрежните води на САЩ годишно се случват средно около 12 нападения на акули върху плувци, а в целия свят са регистрирани около петдесет, половината от които са с трагичен край. За сметка на това само в САЩ годишно умират около 300 души вследствие на ужилване от пчели, по-рядко от оси.

Въпреки това пчелата не се обвинява и не се обявява за убиец. В интерес на истината следва да се поправи и още едно заблуждение. Не е истина, че акулата не вижда добре и се ориентира почти изключително с обоняиието си. Тя има отлично зрение.

Според последните изследвания нейното зрение е десет пъти по-силно от това на човека. Също не е доказан и нейният далтонизъм и ако се оправдаят съмненията, то тогава модните и ярки бански костюми няма да са особено подходящи за къпане в места, посещавани от акули.

Из книгата “Най-разпространените заблуждения” от Лудвик Соучек

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card