Насаме с морето

Истинско изпитание е да обиколиш света сам под ветрила. А как би се справила една жена? Нейъми Джеймс честно и открито разказва за перипетиите, преживени между водата и небето по време на околосветското си плаване през 1977 — 78 година, за своите женски страхове, за онзи «ужасен» нос Хорн, който е заобиколен повече от призраци и страховити мълви, отколкото с мъгли и бури.

Това е разказ за едно епично морско пътешествие. То не бе извършено в името на еманципацията или за да докаже, че всяко постижение на мъжете може да бъде подобрено от жена. Нейъми просто се предаде на онзи необясним порив, който кара хората да се катерят в планините, да атакуват небесата, да се преборват с елементите на вселената.

Чей Блайт, ветроходец

Зелени пасища

Обрат

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Насаме с морето”

 1. compass says:

  Много интересна обещава да е тази книга за Нейъми Джеймс. Чакам с нетърпение Марги да изпрати следващата глава. Някой ден и аз може да напиша книга “Насаме с интернет” и за моите самотни, околосветски плавания из този океан. И аз си имам своя “ужасен нос Хорн, който е заобиколен повече от призраци и страховити мълви, отколкото с мъгли и бури. ” Но днес мога смело да заявя, че съм една уверена и добре справяща се с управлението на корабите пиратка. :) Наясно съм с повечето подводни течения, със скритите рифове и с океанските бури.

  Юлияна

 2. корсар says:

  Преди да навлязат във водите край носа, мъжете на борда хвърляли долните си гащи в морето като жертвоприношение за чудовището Хорн. В наши дни, който успее да премине покрай него, в посока от изток на запад, се превръща в герой. Получава отличителният знак на морските вълци – обеца, задължително на лявото ухо, както и правото да върши какво ли не…срещу вятъра. Не са много местата по света с такава злокобна слава и мистично страхопочитание като четиристотинметровата скала, където се сблъскват водите на два окаена – Тихия и Атлантическия. Нос Хорн е най-южната точка на Южна Америка и получава името си от известния холандски мореплавател Виллем Корнелис Схаутен, който го кръщава на родния си град Хоорн. Вярвам Юли ще се поинтересува че името му на испански е Cabo de Hornos преди да получи обицата за лявото ухо. Напълно заслужено!

 3. Юлияна says:

  Юли на лявото ухо има три дупки, предвидливо продупчени още в ученическите години. Ако мине през нос Хорн още два пъти от изток на запад ще получи ли още две обеци?

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card