Потъналият остров Кордуан

Подобно на Антрос остров Кордуан се намирал някога на запад от сегашния дълъг нос Грав, т.е. навътре в морето, далече от тази „Морска Жиронда”. Кордуан дълго време бил обикновен полуостров, едва разделен от континента с недълбок естествен проток, преминаван спокойно пеша, както още го напомня селището Гуа или Ге (Брод). Но в началото на средновековието той станал истински остров и то толкова застрашен, разрушаван от вълните, че монасите-клонисти от абатството Сен-Никола се принудили набързо да се преместят на едно съседно островче, не толкова застрашено, наречено Грав (между Кордуан и сегашния нос Грав).

По-малко застрашено ли е било то? Положително не, тъй като о. Грав изцяло е изчезнал от векове насам. И едва ли някой си спомня етимологичния и историческия произход на онова, което днес е само прагът Сен-Никола. Остров Кордуан, който сметнали за по-застрашен, устоял по-добре, тъй като още не е окончателно изчезнал под водата.

Превърнал се е днес в прага Кордуан, а върху подаващата се над водата част наречена „Върха” е построен фар през 14 в. от принц Ноар владетел на Гиен. При царуването на Анри 4 (1553-1610) фарът се е намирал на около 600 м. от континента, а днес малко повече от 8 км. го разделят от брега. Там се издига и замък от 13-ти в., построен от Оливие дьо Лихан, владетел на енорията Сен-Пиер, станала по-късно Сен-Пиер дьо Лихан.

Координатите и характеристиките на фара Кордуан свидетелстват ясно до какви размери пропадането на тези земи в морето свежда о. Кордуан ( с район от 6 до 8 км) в обикновена скала, носител на фар. Но погълнатият остров е все още на мястото си, просто е покрит от водата. Остава да се узнае какви открития обстоятелствата са ни запазили, като се изследва внимателно онова, което върху морските карти съществува само като праг Кордуан.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card