Вихрово изригване на газохидрат

Сега за обяснение на Бермудския феномен и съдбоносните събития в други такива “триъгълници” е нужна нова мисъл, смела и реалистична. Тя се е родила изведнъж в няколко страни: неотдавна канадските и американските геолози и геофизици, поддържани от своите колеги от Англия и Австралия, предложили за обсъждане принципно нова хипотеза, обясняваща загадъчната гибел на корабите и самолетите в различни “триъгълници” в моретата на нашата планета.

По тяхното мнение причината може да са газохидратите. Става дума за природен газ с голямо съдържание на биогенен метан, образуващ при разлагането си органика в придънния слой. При ниска температура такъв газ можеда се сгъстява, свързвайки се с водни частици. Това е напълно възможно на дълбочина 600 м (например).

Газохидратният метан при такива условия може да се превърне в твърд купол. Когато такъв купол се разрушава или се наклонява от подводните течения, то мехурите, излизащи изпод него, естествено ще се устремят към повърхността. Получава се вихрово изригване на газохидрат. Такъв голям океански мехур далеч не е безобиден по своята механична сила.

На повърхността на морето се получав кипяща “каша” – турбулентна газовъздушна смес. Водата в такъв участък преминава в друго физическо състояние. Кораб в подобна ситуаця може да потъне за броени секунди. В бурно време “кашата” изхвърля нагоре газохидратната смес във вид на високи фонтани. В такъв случай турбулентните струи могат да се окажат гибелни и за ниско летящите самолети.

Веднъж патрулен хидроплан, пилотиран от канадски летец, ненадейно попаднал във “въздушна яма” в западната част на Северна Атлантика, която впрочем моряците никак не обичат. Хидропланът летял над океана на выисочина 30 м. По думите на летеца, имащ солиден опит, той никога не бил срещал “ями” на толкова ниска височина.

Може би това е било газохидратно изригване, от което двумоторната машина едва се се измъкнала. Приборите станали “неспокойни”, а самият пилот почувствал пристъп на задушаване. Американците съставили геофизическа карта, на която отбелязали учасъците на морето, където е възможно изхвърляне на биогенен метан.

Повечето от тези места на новата карта съвпадат с районите, известни сред моряците като “зони на коварните капани”. Но до щурманите картата още не е стигнала. Газохидратная версия получава все по-голям брой привърженици. Очаква се скоро да се състои международното й обсъждане.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card