Череп и кости върху флага? Или тигър и дракон?

Много от нас в детството си са се увличали от книгите за пирати “Островът на съкровищата” от Ричард Луис Стивънсън, “Одисеята на капитан Блъд” и “Хроника за капитан Блъд” от Рафаел Сабатини. Трудно ще се намери такъв, който не е чел тези увлекателни пиратски романи. В тези книги и в много други, неизменен атрибут на пиратите, флибустерите, корсарите, въобще, на всички джентълмени на успеха (както те сами са се нарекли), е черният флаг с череп и кости, предизвикващ ужас във всички, които са го видяли.

”На котвата пишело ”Испаньола”, но над нея бил черният флаг с изображението на черепа на “Веселият Роджър”… “ .Не е ли истина, че тези редове от “Островът на съкровщата” правят влечатление? Представете си за миг, че сте на мястото на добропорядъчен гражданин, който на кораб в морето или на кея в пристанищния град е видял черния пиратски флаг!

Да, черният флаг, развяващ се на мачтата на пиратския кораб и предизвикващ ужас у всички кораби, минаващите край него. Това впечатлява, но (уви!) не отговаря на действителността. Черният флаг с череп и кости е приписан на пиратите от романтичния деветнадесети век с усилията на пистаелите на приключенски романи.

А самите пирати излизали в морето под най-разнообразни флагове. На някои от тях имало изображения на животни, на други – изображения на светците покровители на корабите или хералдически чудовища. Така че, въображението дава свобода на фантазиите ни за Морган, Флинт, Кид и другите “рицари на успеха”.

Навярно всички се огорчаваме, когато разберем тази истина. Все пак черният флаг с череп и кости, е създал някакъв романтичен ореол около пиратите. Но, от друга страна, флагът с изображение на тигър, дракон или еднорог също не би изглеждал по-зле….

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

6 Responses to “Череп и кости върху флага? Или тигър и дракон?”

 1. Юлияна says:

  Много са интересни статиите за пиратите, за което благодариме на М.К., която е една от най-смелите пирати на кораба. :)
  Така си го представям аз този сайт с нарисуван пиратски кораб, фалгове с черепи и кости, тигри и дракони. Изобщо цяло художествено произведение на художническото дизайнерско изкуство.

  И зелените джапанки долу в дясно не са лоши ама….не е това, което трябва да е. Но нищо пиратите сега си почиват и се търкалят по плажа…леко с ромовете и йо-хо-хооо. :)

 2. М.К. says:

  Горният коментар ме замисли: Ако някой най-егоистично прави нещо за свое удоволствие, трябва ли другите да му благодарят за направеното? Не, нали? А на него ще му стане още по удоволствено, че и на другите им е харесало нещото му. И тогава кой трябва да е благодарен? Той! Ха така – с думи си дойдохме на думата. А музиката към текста? Има-а-а-а-а! Вот это для тебя, Юленка дорогая: http://www.youtube.com/watch?v=lYviAJl228M

 3. Бивш юнга says:

  Преди да дам указания на бъдещите ми колеги(юнги-пирати), искам да им разкажа нещо от своите мемоари:
  “Пътува пиратски кораб през океана и изведнъж насреща му – френски галеон. Юнгата пита капитана:
  - Капитане, какво ще правим?
  - Дай ми червената риза, ще се бием.
  Нападат галеона, превземат го. На следващият ден насреща им – английска фрегата. Юнгата пак пита капитана:
  - Капитане, какво ще правим?
  - Дай червената риза и пак ще се бием.
  Пак се били и пак победили.
  Юнгата от любопитство попитал капитана:
  - Абе капитане, каква е тази червена риза, та винаги като я облечете побеждаваме?
  - Ами нося я за да повдигам духа на екипажа. Когато някой ме рани да не си личи, и вие да не се шашкате и да продължавате да се биете.
  Минало се още време, насреща им – Испанската Армада. Идва юнгата целия жълт от страх. Пита капитана:
  - Ка-ка-ка-кап-капитане, да нося ли-ли червената ри-риза?
  - Д-да, но първо ми дай кафявите панталони… ”

  Е, така е, мили кандидат-пиратки и кандидат-пирати, първо се снабдете с кафяви гащи преди да се качите на кораба!

 4. compass says:

  В същност не сте прав Бивш юнга или въпроса е за кой кораб става дума? Ако става дума за корабите на нашата Испанска Армада, кафяви гащи не ви трябват кандидат-пирати или пиратки. Ако става дума за други кораби е тогава е добре да имате по два чифта за смяна и препиране. :)
  А Испанската Армада може да плува и под пиратски флагове и под кралски знамена. Така че просто си вършете работата млади юнги и не задавайте въпроси.

  Аз пък си имам една страхотна треньорка, която винаги когато увеся нос в нашия ъгъл на ринга, намира кофа студена вода и спирт да ми промие аркадите и да прошепне по някой такъв виц на ухото ми за разсмиване и за кураж. Винаги съм се чудела какво ли шепнат другите треньори на онези полунокаутирани в отсрещния ъгъл. Явно не са готини вицове, ами някакви глупости от рода на: ” дясната и китка е счупена, възползвай се.”
  :)

 5. М.К. says:

  Цитат от коментар № 1 (Юлияна):
  “Така си го представям аз този сайт с нарисуван пиратски кораб, фалгове с черепи и кости, тигри и дракони. Изобщо цяло художествено произведение на художническото дизайнерско изкуство.
  И зелените джапанки долу в дясно не са лоши ама….не е това, което трябва да е. Но нищо пиратите сега си почиват и се търкалят по плажа…леко с ромовете и йо-хо-хооо. “
  Една приятелка написа “Совите не са това, което са” като мото на едно свое стихотворение, затова и аз ще си позволя да напиша мото на моя тъжен коментар:
  Джапанките не са това, което са!
  Те бяха душата на сайта! Защо “бяха”, а не “са”? Ами …няма ги вече…Тук доскоро имаше вълнуващ океано-морски сайт. Де го сега? Като го погледнеше човек и му се струваше, че го гали лекият бриз. Имаше и сенчица и слънчева топлина. Де я сега? А най-милото на дизайна бяха зелените джапанките! Де ги сега? Това бяха моите джапанки! МОИТЕ! Не по собственост, а по сантимент. Няма го и малкото миловидно тъмнокожо паяче, което се навърташе тук. То ми изравяше мислите, когато потъваха в топлия пясък от картинката. Онова беше истинският дизайн – вълнуващият! А сега? Къде е морето? Е, не е изключено да се появи едно ново море – сълзите от моята носталгия може би ще стигнат. Но и него няма да видите, защото няма да съм тук. Тръгвам по широкия свят и няма да се върна, докато не намеря зелените джапанки. Ако те склонят да се върнат, ще се върна с тях. Ако ли не – тогава аз ще остана при тях…
  На вас май ви е смешно? Ами посмейте се, щом смятате, че привързаността към някоя красива идея е нещо смешно….

 6. compass says:

  Напълно разбирам огорчението ви М.К. Потребителите никога не са обичали харесвали – редизайна. Тоест смяната на един дизайн с друг. Веднага забелязват и най-малките разлики, а какво остава да харесат изцяло ново чуду. Аз също не харесвам редизайна и това е втория случай в който експериментирам с подобно нещо в мой сайт. Все пак да опита човек…
  Винаги съм се придържала към дизайнерските решения на големите, водещи в областта си фирми. напрмер Мерцедес. Техния знак, който седи на капака на автомобилите не е сменян от както съществува компанията. Винаги, когато човек види този знак си казва: “Ааа това е Мерцедес!” Така е и с един сайт – познатите и рутинни неща в неговия облик вдъхват спокойствие, сигурност и увереност в потребителя по силата на навика (няма нищо лошо). Не му причиняват шок, изненада, учудване, смущение, недоволство или някакво друго нещо, което да предизвика дискомфорт. Все неща, които в днешния несигурен свят е най-добре да се избягват от фирми, компании или собственици на сайтове. Единствената причина, поради която смених дизайна е защото предишния ми се стори твърде летен за настъпващия есенно-зимен сезон. И възнамерявах на пролет – живи и здрави да върна стария летен облик. Ако твърде, твърде много настоявате винаги мога да се върна още сега към плажа, рачето и зелените джапанки. Всичко както знаете се прави в името и за доброто изкарване и комфорта на потребителя!

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card