Кралски пирати

Прието е да се смата, че пиратите са били винаги “извън закона”. Но това не е съвсем така! Работата е там, че испанските колонизатори се бояли от конкуренция в заграбването на местни територии. Те не искали да признаят на други европейски държави – Нидерландия, Великобритания и Франция, които закъсняли в откриването на Новия Свят, – правото за търговия и за създаване на свои селища на американския континент.

Затова правителствата на тези държави щедро издавали грамоти, позволяващи на пиратите да ограбват и да окупирват корабите на другите страни, с които техните страни били в конфликт. Пиратите получавали тези “свидетелства” срещу не малко пари, но пък това им давало право да разбойничат на законно основание (както се казва).

Нарекли ги капери (от холандското kaper – морски разбойник) или кралски пирати. Те грабили из морските простори под флаговете на своите страни. Според правилата на каперските свидетелства, “законните пирати” били длъжни да предават на правителствата си половината от ценностите, с които са се сдобили по врем на грабежите.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Кралски пирати”

 1. Канидат-пиратка says:

  Искам да стана пиратка. Започнах да се подготвям за тази си мисия. Реших, че е редно първо да разбера какво ще ми бъде разрешено и какво ще ми е забранено по време на пиратстването ми. Грабнах един попаднал ми пиратски устав и му дръпнах задълбочен анализ. Обаче се сблъсках с една алинея (като кораб в подводен риф!). Тази член от устава гласи така:
  “Ако пират се среща с порядъчно момиче и този пират иска да прави това, което всички пирати правят с непорядъчните момичета, или се опита да я качи на борда, всичко това без съгласието на въпросното момиче, трябва да бъде наказан със смърт. Ако това се отнася за пиратка, която търси опознаване с порядъчен мъж, моля да се обърнете към антропологист или историк мигновенно.”
  И сега накъде? Накъдето и да се обърна – все порядъчни мъже! Какво да правя – да дам “пълен назад” или да си плюя в пазвата и да скачам в дълбокото?

 2. compass says:

  Вземете непромокаемия компас, плюйте си в пазвата и скачайте в дълбокото. Но имайте предвид, че порядъчен мъж качен насила на борда е на зла поличба и може да потопите целия кораб. Заслужава ли си заради един мъж пък бил той и порядъчен? Другата възможност е да се откажете от пиратлъка и да останете в града заедно с порядъчния мъж, но това е на още по-зла поличба може да се случи така, че да подпалите целия град. Затова да шепнем заклинания и да се надяваме вашият избраник да се съгласи доброволно на всичко.

 3. Канидат-пиратка says:

  Прекрасни сте! Благодарение на Вашия съвет и на моя жизнен опит реших: Ще намеря един порядъчен Мъж още сега. Първо ще го опороча(имам вече опит в това) и после ще стана пиратка. Мислите, че е жестоко? Е, моят приятел – карибския пират Джак Спароу не мисли така. Когато му казаха:
  “- Ти си жесток човек, Джак Спароу.
  Той отговори(цитирам дословно)::
  - Жестокостта зависи от гледната точка.”
  Помните ли? Съвсем е прав, нали?
  Сега вземам Компса(това е от Вас), за да ми покаже пътя към правилния Мъж.
  Пожелайте ми “попътен вятър”, а дотогава:
  Йо-хо-хо и бутилка ром!
  Петнайсет души в ковчега на мъртвеца…
  Йо-хо-хо и бутилка ром!
  Ти само пий, това остава на боеца…
  Йо-хо-хо и бутилка ром!!!

 4. compass says:

  Жестокостта е жестокост при всяка и от всяка гледна точка. Тя не е жестокост само от гледната точка на този, който я проявява.

  Попътен вятър!

 5. Неопорочен says:

  Мислите ли, че постъпихте добре с това обобщение за жестокостта? Момичето тъкмо беше започнало жестоко да ме опорочава и вие му внушихте, че гледната точка нямала значение. Толкова ми хареса опорочаването – на вас може да ви е изглеждало жестоко, но за мене беше удоволствие! Сега заради вас ще си остана недоопорочен (звучи като “недопечен”, но е много по-лошо!). Ето как жестокостта понякога идва от съвсем неочаквано място… Право беше момичето(и Джак Спароу!), когато ви писа, че жестокостта зависи от гледната точка… Сега не ни остава нищо друго, освен с нея да се прегърнем НЕЖНО(не жестоко – нали така искахта вие?), да седнем на кея, да слушаме шума на морето и песента на дует Ритон за Пиратския кораб:

  Стара оръфана карта,
  кожен изтъркан калъф,
  счупен бинокъл и чанта,
  дневник белязан със кръст.

  В прашен сандък на тавана,
  детството някой е скрил,
  сякаш далечен прадядо,
  морски разбойник е бил.

  Само компасът го няма,
  господи кой го е взел,
  сигурно призрачен кораб,
  детството ни е отнел.

  Пред нас пиратски кораб носи се в морето
  и черен флаг далечен спомен пак развя.
  Разливат ром пиратите и се люлеят
  и този път се връщат живи у дома.

  Сега стоим прегърнати сами на кея,
  брегът е пуст и само гларуси пищят.
  Дали ще мине онзи кораб да ни вземе,
  поне за малко да си върнем младостта.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card