Сърфинг-традиционен хавайски спорт

Сърфингът върху вълните е бил част от традиционната хавайска култура. Той е бил обявен от богобоязливите християни за дяволско занятие, заслуживащо преследване и порицание. Появата на Хаваите на “белите хора” с техните закостенели христиански догми едва не довело до гибелта на сърфинга, който тогава загубил своето благородство и престиж. Първото писмено съобщение за “пързаляне” върху вълните на прибоя намираме още у капитан Кук.

В 1778 г. той записал във корабния дневник: „Смелостта и ловкостта, с която те правеха тези сложни движения, бяха поразителни, ние едва вярвахме на очите си”. По-късно (вече след гибелта на Кук) неговия приемник капитан Кинг подробно описал този местен „вид спорт”.

Но “пързалянето” върху прибоя е възникнало много векове преди да го видят европейците. От хавайските народни песни се разбира, че пързалянето с дъски върху прибоя е бил любим спорт на всички тихоокеански острови. Най-изкусни сърфисти били жителите на Таити и Хаваите. На другите тихоокеанси острови (от Нова Зеландия и Нова Гвинея до остров Пасха), на прибоя са се пързаляли само деца.

При анализиране миграцията на полинезийците, изучаването на песните им и техниките на сърфиране върху прибоя на различните острови се установило, че сърфирането по вълните на прибоя е възникнало най-вероятно на Таити. На Хавайте са го занесли таитяните, които плавали по целия Тих океан.

В 19-ти век интересът към сърфинга значително отсабнал. Този вид спорт почти напълно изчезнал от Таити и в Нова Зеландия, но продължавал да съществува на Хаваите. В периода от 1895 до 1899 г. за един от най-опитните сърфисти била смятама хавайската принцеса Каиулани. Тя сърфирала на дълги дъски, изработени от дървото вили-вили.

Принцеса Каиулани била последната представителка на старата школа Waikiki. Тя била племенница на крал Калакауа и кралица Литимо Калани, а също дъщеря на губернатора Арчибалд Клегорн и принцеса Мириам Ликелик. Тя напуснала Хаваите и заминала за Англия, за да получи добро образование.

След завършване на учението си тя се отправила на пътешествие по Европа заедно с баща си. Обществото се възхищавало на способностите й като добра лингвистка, музикантка, художничка, ездачка, сърфистка и плувкиня. Тя често демонстрирала пред европейците своето умение да сърфира върху вълните на прибоя и така им открила “нов” вид спорт.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card