Тайната на подводния “боинг”

Преди години усилено се заговори за военно-морския шум, който убива китовете. Тогава се спомена и за неизвестна на науката риба, която “грачи” в дълбините на океана. Тогава не било ясно дали това е звук от подводница или от риба. Версията, че “автор” на тайнствения звук е морско млекопитаещо, е известна отдавна, но нямала обосновано доказателство.

Произходът на “подводния боинг” (така учените и военните моряци кръстили странният подводен звук) не бил открит в течение на 50 години. Едва сега се изяснило, че този звук в северната част на Тихия океан се издава от морско млекопитаещо.

Преди известно време е установено, че този “боинг” е сезонно явление в строго определени участъци. Поради това била изключена версията за вражески подводници. В 2002 година Джей Барлоу (Jay Barlow) и екип изследователи от

Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), уловили неразбираемия звук чрез хидротелефони, анализирали го с компютър и го свързали с един от китообразните – остромуцунест кит (Balaenoptera acutorostrata). Отчетът за това откритие е публикуван съвсем скоро.

Най-вероятно изследваният “боинг” е “песен” на самците остромуцунести китове, която има някаква връзка с процеса на размножаването им.
Опознаването на личността на този “певец” ще помогне много на биолозите. Те ще използват този звук, за да изучат популацията на китообразните.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card