В кит е открит снаряд от XIX век

В 50-тонен 15-метров гренландски кит-самец, убит близо до бреговете на Аляска, е намерена част от китобоен снаряд, показаваща, че още преди цял един век е правен опит да бъде уловен този кит. Информация за необичайното откритие е предоставил Музеят за риболов на китове в Ню-Бедфорд (New Bedford Whaling Museum).

Острият накрайник и детайлите от стреловидния снаряд са заседнали в тялото на животното между шийния прешлен на гръбнака и плешките. Експертите са определили, че този снаряд е бил изработен в Ню-Бедфорд (New Bedford), който се намира на юго-източното крайбрежие на Масачузец — център на китоловния занаят през XIX век.

Снарядът имал “на борда си” взривно устройство и бил предназначен за бързо убиване на кита. Той бил с неголяма задръжка на възпламеняване след като попадане в животното. Но този път взривяващата се “стрела” не убила кита, защото попаднала на удобно място. Китът бил ранен, но все пак успял да избяга от преследвачите си. Но (за свое нещастие) след едно столетие той отново се натъкнал на китобоен кораб.

За дата на първия неудачен лов специалистите са определили “примерно 1890 год”, а възрастта на убития сега кит е съответно 115-130 години. Такава възраст е голяма рядкост. Обикновено, когато има възможност да се определи възрастта на уловен кит (с генетически методи, например), се оказва, че той не e по-стар от 100 години. Специалистите по принцип допускат, че някои китове могат да доживяват 200 години.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card