Музеят в стария фар

Фарът прекратил да изпълнява своята първоначална функция и сградата запустяла. В 1971 година Министерството на културата направило запитване до Комитета за опазване на историческите сгради на Северна Ютландия относно по-нататъшното използване на фара Rubjerg Knude. Била създана работна група, която на следващата година представила отчет. В него се предлагало да се създаде в сградата на фара Музей, посветен на пясъчните натрупвания.

Това станало реалност в 1980 година. Експозицията на Музея разказвала за историята на фара Rubjerg Knude, за неговото строителство и за неговата работа. Експозицията разказала още за техническите устройства на фара: лещите, сигнала срещу мъгла и движещите механизми.

Била представена и историята на борбата с настъпващия пясък. Странно е, но накрая борбата била спечелена от пясъка – дюната продължавала да мигрира на северо-изток Още през 1992 година и Музеят бил принуден да се откаже от тази борба и да позволи на пясъка да погребе сградата на фара. Музеят бил закрит в 2002 година.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card