Страшните вирове

Много народни поверия са свързани с тези загадъчни същества. За особено опасни се смятали не русалките, а именно русалите. В някои села и до днес от уста на уста се предават легенди за прекрасни юноши с ангелски гласове, които примамвали във вировете млади момичета и момчета. Според древно поверие русалите притежавали удивителни вокални данни. Те, както и русалките, със своето пеене примамвали пътниците в морските дълбини или насочвали корабите към скалите.

Русалите притежавали също необикновена способност да влияят на времето. Старите хора разказват, че благодарение на русалите дедите им определяли какво ще е времето през пролетта, лятото, есента, зимата. Но по какъв начин прадедите са общували с русалите – историята мълчи.

Казват, че може да видиш русалка и в горски извор, дори и в обикновен кладенец. Смятало се е, че е много опасно да срещнеш погледа на русалка (затова не се разрешавало да се гледа дълго в синия вир на езерото или реката).

Русалката можела да хипнотизира, а от това човекът да стане безволев и сам да се спусне към русалката в дълбокото. За удавените казвали, че те са “срещнали погледа на русалка”. Според старите хора единственото, което можело да извади човека от вцепеняването, била молитвата.

Кавалери за русалките
Съгласно поверието бурните веселия на русалките ставали в неделята след Троица. Тази неделя така се нарича “русалина неделя” и тогава девойките ходят в гората (край река или езеро), плетат венци и ги оставят по дърветата, като молят водните деви да им помогнат да намерят предопределия им жених.

Най-смелите се обръщали към русалите – оставяли в гората някава мъжка вещ (колан, риза, обувка) и молели русала да им помогне да си намерят добър мъж. По време на русалните празници се съблюдавали редица ритуални забрани с цел “да не се разгневят русалите”. Забранено било да се работи на полето или у дома, да се пере, да се къпе, да се спи наобед (особено на полето).

Етнографите и зоолозите, които изучават народните поверия и научните факти за русалките и русалите, с пълна увереност казват, че русалките и русалите не са измислица, а са реални същества. Разбира се, че няма да ги срещнем в замърсените градски водоеми! Но в добре опазените езера в горите, в чистите планински реки и днес е напълно възможно да се срещнат русалки и русали.

Заключение
Смята се, че русалките и русалите са земноводи, студенокръвни, двуполови, тревоядни същества. Според древно поверие, те се хранят изключително с морски и речни водорасли и дребни рибки и пият обикновена вода.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card