Русалки

В тъмните речни вирове и в лазурните морски вълни живеят прекрасни русалки, а също и русали. Мислите, че това е приказка, глупава измислица? Да, но някои исторически факти ни заставят да се замислим и да повярваме в чудеса. В летописите и легендите на всички народи се споменава за някакви водни същества – прекрасни девойки, които със своето чудно пеене завличат в морските дълбочини загубили се пътници.

Тези девойки са ги нарекли русалки. Но редом с тях се оказва, че съществуват и русали – особени същества от мъжски пол, брадати мъже с разпуснати дълги коси или млади своенравни красавци с рибни опашки и с ципи между пръстите на ръцете. На пръв поглед подобно описание повече подхожда за измислени митични герои, а не за реални същества. Но как тогава да си обясним срещите с тези вод¬ни призраци?

Следите водят към…
Едно от първите споменавания за русалките и русалите е още от I век преди нашата ера. В научния трактат на Плиний Старши са описани нереиди и тритони – същества от женски и мъжски пол с опашка вмесо крака.

Подобни описания на необичайни морски същества се срещат и в летописите на други страни . Така например, в “Естествена история на Индия”, издадена в 1717 година, се споменава за екзотично същество с дължина 59 дюйма, което напомня змиорка. “То прекарало в бъчва с вода 4 дена и 7 часа, издавало тихи звуци, не яло нищо и скоро умряло”.

Споровете за съществуването на русалки и русали преминали и в цивилизованата Европа. В Дания в 1723 година била учредена специална Кралска комисия, която трябвало да внесе яснота по въпроса за съществуването на русалките. Членовете на тази комисия се отправили към Фарерските острови.

До наши дни се е запазил докладът (той се пази в Морския музей в Париж), и всеки желаещ може да го види със собствените си очи. В хода на разследването членовете на комисията се натъкнали на русал-мъж. “Той има дълбоко разположени очи и черна брада, която изглеждала като да е била подстригвана”.

Те съществуват!
Известно е, че въпросът за съществуването на русалките е занимавал и Петър Велики. В един от историческите летопи се споменава за писмо, което великият самодържец изпратил на колониалния свещенник Франсуа Валентин, който бил написал не една книга за загадъчните морски същества. Отговорът дошъл незабавно. Свщеникът изброявал десетки очевидци на факти за това, че “русалки и русали съществуват”.

Известният американски зоолог К. Банзе, анализирайки летописите и историческите документи, в които се споменава за русалки и русали, дошъл до извода, че детайлите на описанията съвпадат. Морските същества имат бинокулярно зрение (имат две очи, които гледат в една посока), голям палец (това им помагало да хващат здраво предметите). Как може хора, живеещи в различни краища на света, да измислят еднакви същества? Може би, защото са видяли реални персонажи?

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card