Безсмъртната Turritopsis nutricula

Единственото безсмъртно същество на Земята, вероятно е медузата Хидроид (Turritopsis nutricula), която има диаметър едва 4-5 мм,. Тя е уникално животно, което е способно да се подмладява, според вестник The Times. Обикновено медузите загиват след размножаването си, обаче Turritopsis умее да се възвръща от стадия на “възрастна” медуза към “детския”стадий на полипа.

Теоретично, този цикъл може да се повтаря до безкрайност, което прави дадено същество потенциално безсмъртно. Turritopsis nutricula са намерени в топлите тропически води, но учените подозират, че този вид се разпространява и в други райони.

Медузите и хидрите отдавна вече са попаднали в полезрението на биолозите и генетиците, които се надяват с помощта на тези същества да разкрият тайните на процеса на стареенето. Теорията за “биологичното безсмъртие” на хидрата била представена още през XIX век, а в края на 1990-та експериментално било доказано, че хидрите не умират поради стареене.

Трябва да се отбележи, че на биолозите са известни и други “безсмъртни” клетки, способни при благоприятни условия да се делят безкраен брой пъти. Към такъв вид се отнасят, например, стволовите клетки.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Безсмъртната Turritopsis nutricula”

  1. Петър says:

    Така си и знаех – ако се открие безсмъртно същество, то ще да е някое Мекотело…

  2. compass says:

    Животът е възникнал във водата това че там има безсмъртни същества показва още веднъж съвърешенството на Природата. В нея нищо не се губи освен може би вредните видове, които всъщност са само един – човеците. Успокояващото е, че когато изчезнем от лицето на Земята животът ще продължи и отново ще възникне от Мекотелите. Колко отрезвяващо звучи – човешкия вид дори не може да бъде безсмъртен так камо ли да претендира за нещо повече. Значими сме само в собствените си очи, не и пред лицето на Природата, за нея медузата Хидроид е по-значима и за това я е надарила с безсмъртие. Както става ясно вредните видове биват лишавани от безсмъртие и това е много основателно и съвършено устройство.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card