Алпийски поляни в Антарктида

Екип учени от Китай, Япония и Великобритания е публикувал в списание Nature резултатите от своите четиригодишни изследвания. От 2004 до 2008 год (включително) екипът е пътувал с мощни всъдеходи из най-суровия район на Антарктида – над планините на Гамбурцев. Направени са проучвания с радари. В резултат е направена карта на релефа на повърхността с площ около 900 квадратни километра.

Сега там е студено като на Марс – температурата понякога спада до минус 90 градуса по Целзий. Районът е покрит с лед, който на места е дебел 3 километра. Но не винаги е било така. Още преди 34 милиона години на континента не е имало лед.

Тук са се разполагали планини и цветущи поля – както е сега в европейските Алпи.
Но нещо се е случило. Изследователите са намерили мястото, от което неголемият ледник, разположен на най-високия връх (около 2400 метра), е започнал да се разраства. Постепенно той покрил цяла Антарктида. Скрил под слоя от лед и няколко езера.

Мартин Зайгерт от Университета в Единбург, който взел участие в експедицията, е убеден в следното: в долините на антарктическите Алпи и до днес са се запазили замразени растения. Даже и неголеми дървета. Въпросът е дали е възможно да се стигне до тях. Да, може да се направи поне такъв опит, например чрез сондиране.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card