Изобретенията на Архимед

Може би сред останките, осеяли дъното на Сиракузкия залив, ще се намерят отломки от опожарените и потопени кораби в сражението, което противопоставило жителите на града (разбунтували се и съюзили се със Спарта) на Рим.

Пред съпротивата на сиракузците консулът Марцеций, командващ римските сили, устроил обсада, продължила три поредни години. Тази военна схватка е станала известна поради участието на Архимед, който вложил целия си гений в услуга на защитниците на Сиракуза и построил, както казват, най-необикновени машини за борба с римската флота.

Той измислил да се пускат от крепостните стени на града дебели греди, натоварени с големи камъни, които разбивали палубите на галерите и ги потопявали в морето. Друго негово устройство се състояло от гигантска желязна ръка, командвана с вериги и способна да вдига корабите за кърмата и да ги разбива като ги пусне да паднат във водата.

Но неговото най-известно изобретение е огромното параболно огледало, с чиято помощ опожарил част от римската флота, като съсредоточавал върху нея пламтящите лъчи на слънцето.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card