Легенда за Никола или Кола Поасон

Главк, рибар от Антедон, малко селце в Беотия, изкарал на сушата уловените от него риби. Но едва ги оставил на тревата, те си възвърнали живота и скочили във водата. Сигурно под въздействието на тази трева помислил си Главк.

Той изял няколко стръка от нея, гмурнал се във водата и забелязал, че може да живее там. Морските богове радушно посрещнали човека, който пожелал да остане в техния свят. Те го накарали да се пречисти, докато стане безсмъртен. Тялото и брадата му, покрити с водорасли, придобили цвета на морските вълни.

По-късно Одисей го срещнал при пътуването си и му заплатил дан от шест моряка, които чудовището погълнало за миг. Вероятно това е онази личност, която италиански, провансалски и английски писатели от края на 12 и началото на 13 век наричат Никола или Кола, Песце или Поасон (Риба на фр.), за когото водата станала втора среда за живот.

Отец Фурние в своята „Хидрография”, публикувана през 1643 г., казва за него: „….по време на най-силната буря Кола Поасон плуваше така добре срещу вълнението и се задържаше толкова дълго време под водата, че някои, не знаейки какво може да се постигне с постоянни упражнения, се съмняваха дали това е възможно без някаква магия. Говори се, че бил изяден от рибите.”

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

*

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company
QR Code Business Card